Stop Music? Click Here!

Tuesday, October 23, 2012

Bagaimana berubahnya perjalanan hidup ini..

Akhirnya, aku gagahkan jugak jari jemari ini untuk menaip. Bukan apa, setiap kali aku nak buat post baru, kali itu la mood aku lari. Sebab ni la blog ni dah lama tak terusik, sampaikan aku bertukar angin ke Wordpress. Tapi perkara yang sama berulang, tiap kali aku mula menaip, kali tu jugak mood lari.

Tapi kali ni, aku nekad, sebab aku nak menceritakan pasal sesuatu. Macam tajuk yang kat atas, "Bagaimana berubahnya perjalanan hidup ini". Korang perasan tak bagaimana perjalanan hidup korang setakat ni?

Kalau dulu, kita dipanggil adik, sekarang kita dipanggil abang. Kalau dulu nak pergi jalan jalan mintak duit dengan parents, sekarang dah ada duit sendiri. Kalau dulu belajar kat sekolah, sekarang dah belajar kat Uni. Kalau dulu kita lepak sama sama, sekarang dah bawak haluan masing masing.

Kat sini jugak aku nak menceritakan perihal kawan aku, Hafizi, atau lebih mesra dengan panggilan Jiji. Berumur 24 tahun, sekarang memegang jawatan Inspektor polis di IPD Kuantan.

Nak dipendekkan cerita, kitorang ni kenal sejak dari kecik. Main badminton sama sama, sekolah pun sama. Bercakap sesama kami, aku kau je. Menganjing? Ada la sikit sikit.

Tapi itu semua cerita 5, 6 tahun lepas...

Sekarang? Pakcik polis panggil dia TUAN! "Tuan, jom main sekali." "Aish tuan, penat dah ke?"
Punya la terkejut aku. Itulah perubahan yang paling ketara dapat aku nampak. Pakcik yang tengah pimpin anak dua pun boleh panggil dia tuan. Pergh.

Jiji pakai kereta Honda Civic, siap modify lagi. Semalam je baru pasang monitor kecik kat dalam kereta. Aku macam, "Whoah hebat gile!" Yelah kan, member kenal dari kecik, dah berjaya sekarang, siap pakai kereta Honda lagi. Lagi satu, Jiji ni tak lupa kawan, tak sombong, tak berkira. Dah berapa kali dia payung aku main badminton. Siap belanja minum air lagi pastu. Pastu masa baru lepas main tadi, aku nak bayar la kat dia. Yelah, tak sedap jugak kan main asyik orang payung je. Beria ia aku bagi, beria ia dia tolak. Katanya, "Mu budok lagi." Yes indeed!

Baik gile Jiji. Yelah orang dah berkerjaya, dah ada gaji tetap, kerja kerajaan pulak tu. Bila dikenangkan balik, teringat satu peristiwa aku dengan Jiji dulu........

Masa ni Jiji Tingkatan 6 Atas. Nak amek STPM. Then dia 19, aku 15, Tingkatan 3. Ada satu masa ni, Jiji tengah main badminton, aku masuk dewan, sibuk pergi BOOOOO dia, tiap kali dia buat silap. Sekali dua dia boleh tahan, dah banyak kali, dia naik gaban.

Dikejarnya aku satu dewan. Disebabkan kudrat budak 15 tahun masa tu, kantoi la aku. Dia tangkap aku, dia pukul aku. Tapi takdelah pukul teruk sangat. Aku pun tak berapa ingat macam mana.

Beberapa bulan lepas tu.......

Jiji: Weh Iwan, aku mintak maaf deh, aku pukul mu aritu. Aku nak amek STPM ni. Kang kalau sebab mu dendam, tak lepas aku nanti..

Aku: Ouh bereh bereh......

Alhamdulillah, dia lulus STPM, sambung degree kat UTM Skudai, sekarang dah pun berjaya jadi Inspektor.. :)

Bangga memang bangga! Juga sebagai salah satu motivasi aku! Sekarang baru terfikir, sebab apa aku masih ingat peristiwa 5, 6 tahun lepas tu. Salah satu maksud tersirat ialah, restu kawan kawan jugak penting. Kan kan kan?

Yang tengah tu Jiji.

Sebenarnya peluang tu dah ada, cuma terpulang pada diri kita, samada nak ambik atau tidak peluang tu. Peduli la orang nak kata apa, kita yang nak berjaya kan? Insyaallah... :)

Yang Benar,
Shafiq Izwan,
23/10/2012, 4.00AM.




3 comments:

Anyyss Shuhaimi said... [Reply to comment]

wah..dah jadi inspektor dah?? huhu..kami masih duk pulun psm lagi. T.T

najwa nano said... [Reply to comment]

eh..kenal lah!rindu lu bro.lama tak up entry.

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

anyss - Takpo takpo nanti dah abes boleh terus apply polis. Hehe.

najwa - Tuhlah. Mood berblogging dah tak macam dulu. Haha.

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers