Stop Music? Click Here!

Thursday, February 24, 2011

Tak Tahu Nak Tulis Apa

macam tajuk post, aku tak tahu nak tulis apa. sebenarnya aku tengah lepak lepak kat PSZ (perpustakaan sultanah zahariah), sementara tunggu hujan berhenti.

sebab apa aku tunggu hujan berhenti? sebab aku naik motor. so tak boleh nak gerak. sebenarnya boleh saja nak gerak, tapi aku malas nak mandi hujan. silap silap demam, payah aku nak buat kerja.

coursemate aku semuanya main dota kat sini. dan aku tak boleh nak join la, sebab tak reti. diulangi, tak reti ye. so terstucklah aku kat sini, menanti hujan berhenti yang bagaikan tidak berkesudahan.

aku teringat pulak masa cuti aritu. best je melayan dunia blogger. tak fikir benda lain langsung. sekarang, bila dah start sem, mood nak berblogging macam dah hilang. mana taknya, kerja berlambak lambak. rutin harian pun dah jadi makin busy. ditambah pulak aku bukak balik fb, memang entah ke mana la jawabnya.

aku sekarang masih lagi dalam proses belajar menguruskan masa, belajar buat to-do-list. alhamdulillah ada kemajuan sikit sikit. ok lah kan daripada takde langsung.

dua tiga hari lepas aku ada hantar borang apply kerja kat TGV Wangsa Walk. harap sangat aku lepas interview diorang, then aku boleh mula kerja. restoran tempat kerja lama aku dah penuh. so dah takde harapan di situ.

aku RANCANG nak balik kemaman minggu depan. aku harap sangat sangat, rancangan aku jadi kenyataan. sekali sekala kena balik jugak kan jenguk orang kat rumah. aku jugak rindu nak balik segamat. macam lama sangat dah tak balik. last balik pun raya aidilfitri tahun lepas. famili aku ada la balik kejap, aku je yang tak balik sebab tersangkut kat KL ni.

apa lagi ek? aku main tulis je, sebab sekadar nak habiskan masa lapang menunggu hujan berhenti ni. ouh KL. kenapa tiap tiap petang mesti hujan? aku nak cadangkan korang yang dekat area KL ni, cuba la merasa MORROCCO BEEF, kat Kg.Baru. aku baru first time rasa, so agak sedap la di situ. hehe.

oklah, syukur hujan dah kurang. gerak dulu!

penulis - entah la nak tulis apa kat sini.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Khamis, 24/2/2011, 4.40PM.

Monday, February 21, 2011

Pemilihan Majlis Perwakilan Mahasiswa

"Pemilihan Majlis Perwakilan Mahasiswa Sesi 2010/2011, PEMERHATI."

so, pada pagi tadi, aku berpeluang pulak menjadi salah seorang kakitangan dalam proses mengundi majlis perwakilan mahasiswa. ada 20 orang calon umum yang bertanding. tapi mereka semua di skudai, kami junior junior di KL hanyalah mengundi dari jauh.

ada jugak di antara calon calon umum merupakan bekas pelajar UTMKL yang sambung study diorang ke Skudai. dan aku semestinya tak kenal la sebab baru masuk semester lepas. kitorang kena undi 10 calon daripada 20 calon yang bertanding. setiap calon ada manifesto diorang sendiri. aku tak ingat sangat manifesto diorang ni, tapi aku ada ingat satu je. "saya akan usahakan parking berbumbung untuk motorsikal dan kereta." wargh ini yang aku tunggu tunggu, dan sah sah la aku undi dia. hehe.

balik kepada proses mengundi tadi, aku telah diberi kepercayaan, penghormatan, kewibawaan untuk menjadi PEMERHATI. serius aku cakap, korang kalau takde kesabaran mental yang tinggi, nescaya korang akan jadi seorang yang kurang betul.

tugas si pemerhati ni bermula pukul 8 pagi hinggalah ke 5 petang. itu untuk proses membuang undi. belum proses kira undi lagi. termasuk kira undi, kitorang selesai dalam pukul 6.45 petang.

antara cara kerja pemerhati. duduk di tempat yang telah disediakan. yang mana jaraknya agak jauh dari pemerhati yang lain dan tempat mengundi, yang pastinya memang tak boleh nak berbual bual la, sebab risau si pemerhati akan turut memancing undi. kitorang kena stay di situ dalam tempoh masa yang aku dah beritahu tadi.

kejap nak jerit. ARRRRGGGHHH!!! lama weh! 8 pagi ke 5 petang. korang kira la berapa jam. kena duduk diam diam, senyap senyap, perhatikan calon calon yang mengundi. kalau ramai orang yang datang mengundi takpe, at least tak la boring sangat. ini tak. memang lengang sangat la. memang cabaran betul kerja. kerja ni lagi boring daripada aku balik terengganu sorang sorang naik motor. betul tak tipu.

tapi takpe. itu semua pengalaman. lagipun memang aku sendiri yang nak join. memang aku sendiri yang nak merasa pengalaman menjadi kakitangan kat tempat mengundi. so sekarang aku dah dapat pengalaman tu. bukan senang nak dapat. hehe. lagipun, secara tak langsung aku dapat meningkatkan lagi tahap kesabaran aku. aku dapat tengok macam mana proses mengundi, aku dapat tengok cara kira undi, dan yang paling penting sekali, aku sendiri dapat mengundi. kurang kurang pun dapat la merasa mengundi walaupun umur tak cukup lagi. hehe.

yang paling aku suka sekali dalam proses mengundi ni, wakil calon calon tak menghentam satu sama lain. diorang hanya edar flyer, beserta manifesto diorang. bersih sungguh aku rasa. so nak mengundi pun tenang, best, jiwatakkacau, tak payah nak fikir benda buruk buruk. oh, alangkah bestnya kalau dunia politik di malaysia macam ni. tak terasa kotornya dunia politik.

dan yang kedua penting, duit makan aku hari ni dah save. sarapan, makan tengahari dengan petang semuanya di support. sedap sedap pulak tu lauk. hehe. alhamdulillah rezeki hari ni.
cukup la kut dengan cerita undi undi ni? karang kita tengok je la siapa yang menang.

cerita sampingan sekejap. tiga hari lepas, aku dengan member main badminton pukul 11.30 malam. memang best keluar peluh malam malam. main main punya main, memang kaw kaw la main, naik je bilik tengok jam dah pukul 3.56 pagi! punya la leka main, sampai tak sedar dah nak pukul 4. aku pulak memang tak bawak hp/jam. tapi memang tak rasa lama. memang lepas ni kalau main badminton aku akan bawak jam la. nasib baik takde kelas. kalau tak, tak bangun la jawabnya. siapa nak main badminton tinggalkan komen ok! haha.

penulis - tak sabar nak tahu keputusan undi. SELAMAT HARI JADI AYEESHA QISTINA!!

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Selasa, 22/2/2011, 1.36AM.





Saturday, February 19, 2011

Misi Ke Segamat

pertama sekali, syukur alhamdulillah sebab berkesempatan untuk update. dah dua minggu busy. harap minggu depan tak lagi busy macam dua minggu ni.

so nak dimulakan cerita, pada 13/2/2011, aku telah berpeluang menyertai program sukarelawan untuk membantu mangsa banjir kat segamat. lebih detail, program ni bertempat di SK Pogoh, Segamat, Johor Darul Takzim. terima kasih kepada cik ieda, sebab beritahu aku pasal program ni pada saat saat akhir. kalau tak kempunan nak join.

pada mulanya, aku fikir, ada lagi ke banjir ni? sebab dah agak lama banjir lepas. rupanya. memang banjir dah lama lepas, tapi kesan banjir tu yang agak lama bertahan. di sini aku selitkan sikit ucapan guru besar SK Pogoh.

"saya sedih sangat. dah la rumah kena banjir, sekolah pun kena. barang kat rumah pun tak habis kemas lagi. kami macam dah hilang semangat. teruk sekolah ni kena banjir. dalam seminggu jugak la bergenang dalam air. budak budak ni lagi kesian, lepas banjir surut, seminggu jugak diorang tak sekolah. sebab sekolah... teruk. seminggu lepas gotong royong aja. tu pun banyak yang tak siap lagi. tapi dengan kehadiran kamu semua, untuk sama sama membantu di sini, betul betul menaikkan semangat kami, memberi kami sokongan moral. terima kasih banyak banyak saya ucapkan bagi pihak sekolah."

part yang cikgu kata kitorang ni menaikkan semangat diorang, aku betul betul rasa terharu. ye la kan, kita tak kena, kita tak merasa sangat. tapi, bila tengok keadaan sekolah tu je pun, rasa dah kesian sangat. cukup. biar gambar pulak yang bercerita. *klik gambar utk lebih jelas*

plaza tol tangkak

padang SK Pogoh. betul betul sebelah sungai. dah tak rupa padang.

pemandangan kawasan SK Pogoh.

phewwwwit. dah nak balik.

pemandangan dari pintu pagar. kat sebelah kiri sisa barang yang rosak.

poon poon!

makan time.

senior course aku. kejap je rapat.

cenderajantung dari SK Pogoh. haha.

tak banyak gambar yang dapat aku ambik. sebab kitorang kat sana tak henti henti gotong royong. yang pastinya, simpati yang amat aku kat sekolah ni. teruk. padang dah sangat tak menyerupai padang. kerusi meja kantin boleh hanyut sampai kat tepi padang yang dekat dengan sungai tu. sebenarnya sekolah ni betul betul dalam laluan ke kampung aku. ingatkan masa mula mula nak sampai segamat lalu jugak kampung aku, tapi tak lalu. so tak dapat nak singgah.

apapun, terima kasih jugak kepada senior aku yang dua orang tu. tak habis aku gelak dibuatnya. sorang kedah sorang sarawak. yang kedah ni betul punya kelakar la. ni la hikmahnya kan? diorang ni aku tak pernah kenal sebelum ni, cuma pernah terserempak je. dalam masa sehari, kitorang boleh berkawan macam dah lama kenal.

selain tu, program ni jugak banyak menimbulkan keinsafan dalam diri aku. yurp. bukan nak tunjuk baik, tapi itulah yang aku rasa. selama ni kita baca kat paper, negeri tu negeri ni kena banjir. kita mungkin tak rasa mana, sebab kita tak berada di posisi diorang. tapi bila kita sendiri sama sama turun padang membantu, baru kita akan rasa kesulitan dan kepayahan yang diorang alami. sama sama la kita doakan supaya diorang kuat semangat mengharungi semua ni. kita sebagai manusia biasa tak lepas dari dugaanNya.

penulis - dah jadi tabiat kalau nak tidur dengar lagu.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Sabtu, 19/2/2011, 07.48PM.

Tuesday, February 15, 2011

Hati Dan Perasaan

sebenarnya, banyak yang aku nak tulis. hari hari rasa nak update blog. tapi disebabkan dah macam agak sibuk, langsung terbantut niat. aku rindu masa cuti sem hari tuh. tak serabut kepala fikir pasal buku. :P

okay la. berbalik kepada tujuan asal. aku rasakan, semakin lama aku merantau kat tempat orang ni, makin banyak aku belajar tentang hati dan perasaan. ye la. kalau dah pergi tempat baru, mesti jumpa kawan baru, kawasan sekeliling yang baru. dan mereka mereka ini semua, ada ragam yang tersendiri. dulu kat sekolah lain. kawan kawan, kita dah kenal lama. so agak sekepala di situ. dulu gurau senda sindir perli main lepas je. tapi tu semua kena pada tempatnya, sebab dah lama kenal. masing masing tahu mana batasnya. sekarang, aku rasa aku dah banyak belajar kut? yang mana, tak semua orang boleh terima apa yang boleh kita guraukan. tak semua orang boleh dapat apa yang kita cuba sampaikan. dan, setiap orang, semestinya, ada tahap tahap kesabaran mereka. cuma yang paling aku kesal kan. bila penggunaan perkataan yang agak kurang best, especially bodoh, pekak, sial, diguna pakai seolah olah wajib dalam percakapan seharian.

jujur, pada aku sendiri, aku terasa gila kalau orang panggil atau cakap aku bodoh. ye, mungkin pada sesetengah orang akan cakap, "ala standard la tu", "bodoh je pun nak kisah?", "kecoh la kau", tapi tak bagi aku. aku rasa macam perkataan bodoh tu, kalau ditujukan kepada manusia, rasa macam tajam sangat. lain la kalau korang cakap sorang sorang ke, motivasi diri ke, atau pun tengah marah kat something ke. contoh, "bodoh la pc ni.", "macam bodoh je moto tu" itu lain cerita la. aku pun pernah, mungkin sekarang pun macam tu. hehe. kata kata tu kan doa? lagipun, kita kan sesama manusia. entah si pemanggil yang memanggil orang bodoh tu lebih bodoh. nak cakap apa? sekadar meluahkan pendapat dan pandangan aku. maaf banyak guna perkataan tak elok.

ini pulak, berkaitan bercouple. baru baru ni, sebagai pendengar yang baik *cewah*, dua orang kawan aku cerita pasal kisah masing masing.

yang pertama. menyatakan bahawa dia rindu gila kat bf dia. tak dapat nak sms/call bf dia sebab bf dia melancong. katanya sampai demam2, takde mood kat kelas, dan yang paling menyayat hati dia kata, "tak tau la macam mana hidup aku tanpa dia.." hebat hebat. sampai macam tu sekali penangan orang bercinta ni. tapi perlu ke sampai hidup tak terurus tanpa si dia? sampai demam, takde mood segala bagai. maaf, aku menulis dari pandangan peribadi ok.

keduanya. bestfriend aku masa sekolah dulu. mintak aku pergi rumah dia kalau aku balik kemaman. bunyi macam series je. entah macam mana, aku boleh tertanya khabar pasal awek dia, dan tiba tiba dia jadi emo. aku tanya, tapi katanya tunggu aku balik dulu. dengan menggunakan kepakaran aku dalam cucuk mencucuk ni, akhirnya dia tercerita juga. terkantoi sudah yang dia baru clash. dari penceritaan, kesian aku. dia macam hilang semangat, hilang motivasi. semua gara gara aweknya itu. tengok wall fb dia, penuh dengan video lagu jiwang. tak semena mena aku pun rasa tak sedap hati. dulu dia tak macam tu. gila gila orangnya masa kat sekolah.

diorang ni student lagi. kan dah payah macam tu. macam mana nak belajar kalau dah emosi terganggu? bila dah jadi kat kawan kawan aku, geram pun ada rasanya. kesian diorang. tapi tu la kan. kalau dah bercouple ni, adat la kalau ada yang putus. cuma korang kena nekad je la.

bagi kes yang kedua tu, nasihat aku, kuatkan je la semangat. bukan takde perempuan lain kat malaysia ni. walaupun susah untuk lupakan dia, sebab dah tiga tahun bersama, dah takdir korang takde jodoh. mungkin Allah nak bagi kau yang terbaik. lagipun aku rasa kita muda lagi kan?

yang kes pertama pulak, aku tak faham kenapa kau boleh jadi macam tu sekali. maafkan aku sebab tak faham, sebab aku memang dah lama keluar dari dunia couple couple ni. so tak boleh nak bagi pandangan apa apa pasal kes kau tu. cuma satu je harapan aku kat korang, jangan la benda benda macam ni effect pembelajaran korang. sayang. kita ni baru je lagi masuk IPTA/IPTS.

hish. memandai je aku ni. apa pun, segala tulisan di atas hanyalah sekadar luahan pandangan dari sudut peribadi semata mata. tiada niat langsung untuk aku menjatuhkan mana mana pihak. kalau ada korang boleh bagi pandangan yang lebih baik, tersangatlah aku alu alukan. selain tu, baru baru ni aku ada pergi Segamat. tapi tunggu next post la ek? dah panjang sangat dah ni. hehe.

penulis - Selamat Menyambut Maulidur Rasul.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Selasa, 15/2/2011. 1.40PM.

Thursday, February 10, 2011

Sibuk La Konon

bukan apa. tapi minggu ni la, keadaan paling sibuk pernah aku rasa. dari hari isnin malam haritu sampai malam tadi, straight ada meeting. dengan assignment, dengan test esok hari. ha lupa. malam besok ada AGM, lusa ada program kat PWTC. wohhooo. terasa diri ini seperti perdana menteri. konon la. hmm harap next week takde lagi macam ni. ouh please...

syukur alhamdulillah. pada sem ni, aku diberi peluang dan kepercayaan untuk pegang jawatan dalam dua organisasi. aku tak tahu kenapa aku dipilih. aku tak tahu macam mana aku boleh dipilih. sebenarnya aku risau. yela, nak pikul tanggungjawab dan amanah ni aku rasa, bukan sesuatu yang mudah. lagipun aku rasa, ada orang yang lebih layak dari aku. tapi takpe, alang-alang dah dibagi peluang, elok aku ambil. mungkin ni masa untuk aku cuba. apa yang aku boleh kata, aku akan cuba buat sebaik mungkin. dan aku harap sangat, kawan-kawan, kerja la sama-sama dengan aku. aku rasa tanpa kerjasama korang, aku mungkin tak mampu untuk pikul tanggungjawab yang dibagi.

penulis - cuba beri yang terbaik.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Khamis, 10/2/2011, 1.40PM.

Monday, February 7, 2011

Cerita Seminggu

banyak sebenarnya cerita yang best (bagi aku la) sepanjang cuti seminggu ni. Ok aku ringkaskan saja ya.

Sabtu, 29 Januari 2011 – bertolak dari KL pukul 2 petang. Sampai dalam pukul 7 dengan hujan lebat. Entah kenapa tajam betul rasa hujan kali ni. Dah pakai baju hujan pun masih rasa mencucuk-cucuk kat badan, kaki. Takpe itu semua pengalaman. Pengalaman mendewasakan kita. Hehe.

Selasa, 1 Februari 2011 – 1. Pagi. Berpeluang tolong mak aku kat gerai dia. Selalunya dia dengan partner dia, tapi partner tu balik kampung. So I’m in. best woo. Pagi tu, ramai budak-budak aku jumpa. Almaklumla gerai kat depan sekolah. Yang seronoknya, diorang ni petah bercakap. Tengok pakcik makcik semua hantar anak-anak kecik pergi sekolah. Owwh seronok lagi. Satu lagi, bila tengok muka budak-budak ni, macam mana la ek diorang ni besar karang?

2. petang, lepas main badminton. Sorang member bertanye; iwang, mu keje kat KL? Doh mu ade jupe dok lisa suriati?

Terjemahan – iwan, kau kerja kat KL? Ada jumpa lisa suriati tak?

Lisa suriati = lisa surihani.

Rabu, 2 Februari 2011 – pergi ke Mesra Mall dengan beberapa orang member. Hajat nak tengok wayang, tapi tiket habis pulak.

Akhirnya kitorang pun pergi la memboling. Tapi ada diantara diorang ni yang baik hati. Stoking yang dibeli, dipulangkan balik bersama-sama kasut boling. Pemurahnya mereka.

Khamis, 3 Februari 2011 – 1. pukul satu pagi. Ada lawan futsal. Padahal pukul sebelas pagi karang ada tournament. Oleh sebab kapten buat temujanji dengan membe dia tanpa bincang dengan kitorang, terpaksa la main Sebab dah bayar. Akhirnya, ada la beberapa kerat player kitorang yang injured.

2. aku teman member aku pergi balai polis, buat report. Dalam balai tu ada tiga orang polis duduk kat kaunter, sorang muda, sorang pakcik, dan sorang akak. Tengah member aku ni buat report, yang pakcik polis ni boleh pulak pi hisap rokok. Mata aku meliar cari something. Akhirnya ada jugak papan tanda “DILARANG MEROKOK” dalam balai tu. Kesal, kecewa. Dalam balai pun nak hisap rokok. Kalau ye pun, keluar la dulu. Kesian akak kat sebelah tu, terkumat-kamit hidung dia.

Sabtu, 5 Februari 2011 – pergi ke Mesra Mall lagi. Tapi kali dengan member lain, dan tentunya tiket tak habis. KHURAFAT. Warggh makan budak! Haha. Lepas tu main boling. Pergh kelakar la budak-budak ni kena sakat. Aku nak cerita, tapi tak tahu macam mana. Apa yang boleh aku cakapkan, memang seharian tu aku gelak tak habis-habis. Ada kawan aku cakap, gelak ni awet muda. Betul ke? Hehe.

Ahad, 6 Februari 2011 – bertolak balik ke KL dalam pukul 12.30. jalan sangat sesak dari highway karak hingga ke KL. Tak pernah-pernah aku tengok macam ni. Mujur naik motor, kalau naik kereta? Wargh. Bayangkan, aku nak isi minyak motor pun kena tunggu turn sampai nak dekat sejam. Alhamdulillah, hujan menyambut kepulangan kitorang tatkala kitorang melepasi pagar pintu belakang KSJ dalam pukul 7. Habis basah kuyup.

Rasanya tu jer la kut. Seminggu aku peram blog. Cari template la, cari idea nak buat header la. Macam-macam. Ha ha assignment dah buat ke belum??

Penulis – misi cari kerja bermula.

Yang Benar,

ShafiqIzwan,

Isnin, 7/02/2011, 06.27PM.

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers