Stop Music? Click Here!

Saturday, July 30, 2011

Allah Maha Besar

terkejut aku bila bukak dashboard tengahari tadi, terpandang blog cik lekat lekit story.

"Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz, yang gagal dalam permohonan menukar namanya kepada Aleesha Farhana, meninggal dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nur Zahirah, di sini, 5 pagi tadi.

Takziah kepada keluarga beliau & Al-Fatihah kepada Arwah. Moga Rohnya di cucuri rahmat & di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman."

ajal maut di tangan tuhan. innalillah.. memula aku ingatkan rumours ke ape, then terdengar kat radio RTM pasal berite ni. sahih la tu.

dikhabarkan, dia meninggal sebab sakit jantung, tekanan darah rendah. muda lagi kan dah kena sakit jantung? lagipun secara kebetulan pulak masa kes dia tengah jadi bualan hangat sekarang ni.

Allah Maha Berkuasa. bila bila masa je Dia boleh tarik apa yang Dia bagi pinjam kat kite. atas sebab tu la, aku rasa kite patut & kena bersyukur dengan apa yang ada.

jangan kata, "aku tak mintak jadi camni." aku pernah baca, tulisan Ustaz Zawawi kalau tak silap, sebenarnye itu semua satu ujian dan cabaran untuk berubah. janganlah menyalahkan takdir, then terus berserah tanpa berusaha.

buat golongan golongan macam arwah, sedarlah sementara hayat dikandung badan. aku rasa peristiwa ni merupakan mesej yang sangat sangat jelas dari Allah. aku sendiri jadi takut bila tau pasal berita ni. macam macam persoalan bermain kat fikiran aku.

macam yang aku tulis tadi, peristiwa ni adalah mesej daripada Allah kepada kita semua. bersyukurlah dengan ape yang ade, dan semoga Ramadhan yang akan datang akan membuatkan kite manusia yang lebih baik. insyaallah..

p/s - takziah kepada keluarga arwah.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Sabtu, 30/7/2011, 4.44pm.

Tuesday, July 26, 2011

Kawan lama aku dah berjaya :)

Salam aleykum pembuka bicara. Ouh sedapnye menulis sambil menikmati secawan nescafe. Alhamdulillah.

Petang tadi, aku dengan roommate pegi Pavilion, nak selesaikan urusan broadband. Dan nak ditakdirkan Allah, aku terjumpa dengan kawan aku dari kecik dulu, kawan rapat masa susah dan senang. Korang tau ape dia buat sekarang?

Ha, sekarang ni dia keje POLIS. Yeah. Tak sangke ye. Kawan dari kecik, pegi surau same same, ngaji same same, maen badminton same same, balik sekolah same same, nganjing orang same same, maen karom same same, akhirnya dah berjaya dapat kerja yang sesuai.

Kalau korang perasan kat depan pavilion ada satu bas polis bergerak. Ha kat situ la aku jumpe dia petang tadi. Serius aku rase bangge. Sebab akhirnya dia dah boleh pijak dengan kaki sendiri. Yelah dulu kan kitorang sekolah same same, maka makan minum pon mak ayah tanggung lagi.
Bangga lagi, sebab sekarang dia boleh cakap, “bile bile jom ar aku belanje mu makang.” Pergh dulu kalau nak mintak belanje aiskrim cik syidah yang 20sen sebatang tu, tak dapat ler. Dia kerja senang, aku gembire. Eh aku pulak yang gembire ek. Haha. Tapi seriously, bile tengok kawan baik sendiri, kawan dari kecik pulak tu, dah berjaya, bangge rasenye. Entahlah. Tak sangkenye aku. Hahaha.

Fikri fikri. Tak sangke jumpe dia kat KL. Selalu jumpe kat kemaman je. Kan best kalau kite boleh jadi macam mase kecik kecik dulu. Buat gile sane sini. Haha. Tadi mase kitorang sembang sembang kat bawah bas tu, ade la beberape orang foreigner datang Tanya tempat.

“sir, where is Lowyatt?”

Aku masa ni dalam hati dah nak tergelak gile. Yelah, dia nak kene speaking weehh! Hahahaha. Dulu mase zaman sekolah, harapan la nak dengar dia speaking.

“--->”

Maksudnye mase ni, dia tengah buat isyarat tangan, menghala ke arah lowyatt.

Foreigner tu pon,

“em em?”

Member aku,

“em em em!”

Sambil mengangguk kepala, menghayun hayun tangan.

“you go straight, turn left!”

Pergh, aku tak tahan, pegi belakang bas, gelak semahu tidak. Ouh, dulu sedap nganjing aku, kan dah kene balik. HAHAHAHAHAHA.

Lepas tu ade la dua tiga orang foreigner datang, dan still aku dengar ayat yang same. Hahaha.

“ni malah aku duk bowoh ea. Paceroh mat salleh tanye. Serabuk sungguh la.”
(ni malas aku nak duduk kat bawah ni, asyik kena tanye dengan mat salleh je. Serabut betul)

HAHAHAHAHA. Aku paham aku paham. Ruginye tak bawak hp yang ade camera tadi. Kalau tak ade jugak picture untuk disajikan.

Whatever yang terjadi, aku tetap bangge dengan dia. Muke pon dah macam bapak orang. Badan pon dah naik. Kerja sekarang dah agak senang la katakan. Tengok, kalau pandai bawak diri, pandai jage diri, macam macam pengalaman kite boleh dapat.

Ramai kawan kawan aku kat polis marin, sambung polis lepas SPM. Fikri, GG, farhan, anak pak cik chot, apih, ramai lagi la.

Aku pulak? Jadi polis ke? Itu tak tau lagi. Tapi kalau boleh nanti biarlah aku dapat kerja yang berkaitan dengan ape yang aku blajar sekarang. Melainkan kalau dah susah sangat nak dapat kerje karang, baru aku pertimbangkan untuk masuk polis.

Dan yang agak gembira, akhirnya rough week semakin berlalu. Cume assignment je macam makin banyak. Kesian Miss A, jadi tempat aku lepas geram. Hehe. Sory la ye. Nasib baik dia tahan semua tu, bebelan bebelan aku. I’m lucky to have you. <3

Moral untuk entry kali ni. Pada pendapat aku, kalau ade kesedaran untuk berbakti pade diri sendiri, pade mak bapak, insyaallah, Allah permudahkan untuk kite. Yang penting niat. Lari niat korang, lari la ape yang korang hajatkan. Harap aku pon boleh berjaye satu hari nanti. =)

nibong tebel.

p/s – Miss A ganti nama cik syg. Asyik kene perli je. Hehe. =p

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Selasa, 26/7/2011, 2.00am.

Saturday, July 23, 2011

Apa Korang Rasa 2.0

saje buat tajuk "Apa Korang Rasa 2.0". sebab sebelum ni ada entry aku tajuk yang sama gak.

contoh:

korang janji dengan kawan korang nak jumpa pukul 11am. tunggu punya tunggu, nak dekat sejam setengah tunggu. kawan punya pasal, takpelah.

last last,

"weh sori ar aku tak jadi jumpa kau."

APA KORANG RASA?

p/s - korang ramai. korang semua baik sangat dengan aku. tapi kesiankanlah kat kitorang ni yang dah tunggu lama nak mati. siap buat kerja lagi. bukan nak mengungkit. tapi itulah. kalau boleh aku tanak ada salah faham, ada tak bertegur sape dengan korang. korang baik sangat dengan aku. lepas tu ikut suka je nak tunda tunda besok. adat la penat. tolong, aku tanak ada salah faham dengan korang. aku benci hilang kawan. ;((

Yang Benar
ShafiqIzwan,
Sabtu, 23/7/2011, 2.30AM.

Tuesday, July 19, 2011

Patut La!

patut la selama ni kalau keluar, aku angkat tangan kat pengawal keselamatan, diorang muka kelat je. reply angkatan tangan aku tu reply la, tapi muka kelat.

rupanya aku tak senyum! ataupun senyum tak betul betul kot. entah camne tadi boleh terfikir. so tadi aku cuba la bereksperimen. setiap kali nak keluar masuk je senyum betul betul.

yeah eksperimen aku berjaya untuk HARI NI! aku sengaja boldkan, sebab besok lusa tulat tak tau la macam mana. tapi untuk pemerhatian hari ni, terbukti teori aku betul.

inilah yang boleh dikatakan, kalau kita buat baik kat orang, insyaallah orang pun buat baik kat kita.

happynya bila tengok diorang senyum. kita nak keluar masuk pun senang hati. takdelah asyik nak maki maki. serius aku happy gila dengan perkembangan terbaru ni. hahaha.

dan semestinya, asal berpunca dari silap aku sendiri gak. sape suruh tak senyum/tak senyum betul betul sebelum ni. takpe, kalau tak silap kita tak belajar. so sekarang dah belajar dari kesilapan sendiri, selalu selalu la praktikkan. :)

harap perkara perkara ni akan terus kekal sampai bila bila. baru la nampak mesra sikit staff dengan student.

p/s - yang baik jadikan pengajaran, yang buruk jadikan sempadan.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Selasa, 19/7/2011, 1.13pm.

Monday, July 18, 2011

Rasa Macam Nak Berhenti.

Aku gagahkan diri untuk menekan keyboard.

Trauma. Sedih. sangat kecewa. Itu antara perkataan yang aku dapat describekan dari dalam otak aku ni.

Segala keghairahan untuk jadi AJK any program, hilang macam tu je. Malu. Ini baru program pertama kena handle dengan kawan kawan lain, tapi failed (separuh).

Rasa malu dengan senior senior. Sebab masa diorang yang handle dulu, sambutan amat menggalakkan. Rasa meriah sangat. Serius aku malu dengan senior senior.

Nampak sangat dah di situ aku ni tak reti nak handle program. Ouh no. kalau ikutkan hati, mau saje aku tarik diri dari mana mana program dari sekarang. Tapi tak boleh, aku ada hutang dua program yang belum dilunaskan. Nak tak nak, kena lunaskan jugak la.

Lepas tu sem depan quit eh? Tumpu kat belajar, assignment, project je. Best woo. Yelah, bila dah camni, rasa segala payah yang kitorang lalui sepanjang nak adakan program ni macam tak berbaloi. Tak tau kalau ada member lain yang rasa it’s ok, tapi pada aku it’s not okay.

Tapi salah kitorang jugak. Tak bincang betul betul. Tak jumpa betul betul. Juz post kat group fb dalam masa sebelum 1,2,3, hari sebelum event berlangsung.

Entahlah. Sekarang aku betul betul rasa tawar hati. Letak gula banyak mana pun tak rasa manis lagi. Kecewa sangat.

Macam aku cakap tadi, aku dah hilang semangat untuk join dalam gerak kerja sesuatu program. Risau perkara yang sama akan berulang. Ouh tak sanggup aku, kerja orang lain hancur disebabkan aku.

Sebab apa aku terasa sangat? Sori. Kehadiran tak sampai separuh. 30% saje kedatangan. Kalau separuh serius aku boleh terima lagi. Macam macam aku dengar. Ada yang tak tahu. Ada yang tak bangun tido. Ada yang tak nak pergi. Ada yang tak tau benda tu wajib.

Tapi nama program pun Ramah Mesra. Takkan untuk tahun 2 dan 3 saje. Kitorang dah kenal.

Seriously rasa bersalah sebab ada yang tak tahu, ada yang tak tahu benda ni wajib. Rasa bersalah sebab tak brief diorang betul betul. Aku ingatkan sekadar memperingatkan kat fb dah cukup.

Bukan apa. Aku rasa rugi diorang tak dapat rasa pengalaman program ni. Bukan sikit yang tak dapat pengalaman program ni, tapi RAMAI gila. At least aku ada cerita untuk diceritakan kalau ada orang tanye, “weh camne program ramah mesra persatuan kau?”

Aku boleh jawab, “best gila wooh.” Rugi rugi. Program setahun sekali. Tapi.. entahlah, nak buat camne. Dah tu aktiviti untuk pagi tu dah la best gila. Pergh rugi rugi.

Mintak maaflah juniors sebab kitorang semua, korang tak dapat merasa pengalaman tu.

Tapi entah kenapa aku still tak puas hati tentang kehadiran, walaupun majority kesilapan, adalah kesilapan kitorang. 30/100.

Jujur aku cakap, aku trauma sangat dengan perkara ni. Macam, its haunts me. Hmm. Aku kena kumpul balik semangat semangat aku. Sebab ada dua program lagi yang belum jalan. Kalau nak quit pun, sem depan la.

Bukan apa, orang atasan aku penah cakap camni, “takpelah capiq, bukan semua program yang kita buat ni lancar.” Masa ni program yang aku join tu ada sikit masalah. Alhamdulillah dapat setel.

Kata kata dia tuh la yang buat aku kuat kadangkadang. Time nak anjurkan program, time ada masalah, selalu aku ingat kata kata dia tuh. Betul jugak kan.

Sem depan, biarlah join sbg peserta saje. Aku malas dah nak take part as AJK. Tak sanggup perkara sama berulang. Malu. Malu. Malu.

Tak pun, focus kat kelab foto saje. Kalau buat aktiviti untuk kelab foto takpe, sebab melibatkan peserta dari semua course. Tapi kalau buat aktiviti untuk junior sendiri, ouh aku tak sanggup.

Itu semua masih dalam pertimbangan minda aku yang masih segar dengan ketraumaan ni. Maybe dah lama lama okay la kot. Tapi kalau boleh aku tak nak ingat pasal event pada pagi tu.

Nasib baik pengarah program (member aku) dapat catering baik punya. Dewan design cantik, makanan sedap. Aku sebenarnya tak sabar nak tunggu habis event, nak lepaskan diri dari semua frustration yang ada. Sebab tu tadi aku buat betul betul. Senior aku cakap, majlis makan malam tebus balik, buat gempak gempak punya.

Alhamdulillah result dari majlis makan malam tadi dapat respons yang baik daripada diorang semua. Tapi aku still down bila ingatkan kejadian pagi tadi. Aku perlukan morale booster.

“MAJLIS MAKAN MALAM A+++” ulas seorang lecturer.

Kejadian ni, menjadi pengalaman dan pengajaran yang sangat berguna bagi aku. Segala silap silap, akan aku catit untuk jadi panduan untuk program akan datang. Itu pun kalau aku ada semangat nak join lagi.

Mintak maaf juniors sebab tak dapat bagi korang pengalaman program ni. Harap korang faham, kami AJK AJK program pun manusia biasa. Tak lepas dari buat silap. Malahan kebanyakan kitorang pertama kali terlibat dalam program.

Yang lepas biarlah lepas. yang buruk dijadikan sempadan, yang baik dijadikan tauladan. Kalau kita tak silap kita tak belajar kan.

p/s - semoga yang baik sahaja hendaknya. pergh sumpah ngantok gile. harap bangun besok pagi dapat memori indah.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Isnin, 18/7/2011, 03.15AM.

Sunday, July 10, 2011

KL Gangster Review


Ok fine. Review ni memang dah ketinggalan la. dah berapa lama filem ni keluar, aku baru nak review. Hahaha. Sorry to say la, tak sempat nak tengok. Tapi takpelah, aku nak tulis jugak. Aku nak luahkan apa yang terbuku di hati pasal filem nie. Hehe.

Rasanya synopsis tak payah aku ceritakan la, memang korang semua dah tau kan? Juz nak ceritakan beberapa part yang best dan yang tak best(sikit je yg tak best).

Pertamanya,

WATAK JAI, LAKONAN ADI PUTRA

Baek ah! Pergh aku tengok watak Jai ni, jadi takut pulak. Serius ganas gila aku tengok si Jai ni. Nak nak masa babak pertarungan pertama si Jai ni, dia ayam ayamkan je mamat yang dia nak belasah tu. Memang nampak ganas la. adiputra berjaya membuatkan watak ni sepadan dengan slogannya, TAK TAKOT MATI. Terbaik la adiputra.

Keduanya,

SLANG/LOGHAT/CARA PERCAKAPAN YANG DIGUNAKAN

Ada dalam satu babak ni. Masa Jai lepak lepak dengan konco konco dia lepas songlap duit Dragon, masa ni semua still cakap dalam slang melayu lagi.

Kemudian ada lagi satu babak, masa Jai tengah berbincang dengan konco dia yang diorang akan join Shark. Tetiba ada sorang konco dia ni yang berkepala agak botak cakap dalam slang cina. Apehal? Cakap dengan Jai pulak tu. Nasib baik watak si Jai tu maintain cakap melayu.

Then, yang watak Fadil a.k.a abang long dil plak. Masa permulaan cerita cakap ‘gua, lu, bro’. pastu bila dah dalam sikit cerita, cakap aku kau pulak.

Ketiganya,

SCENE PERGADUHAN

Tak dinafikan, babak gaduh dalam filem ni memang terbaik. Walaubagaimanapun bagi aku ada jugak sikit sikit babak yang kureng.

Contohnya dalam babak masa Jai serang Ajib, then Malek selamatkan Ajib pastu gaduh plak dengan Jai. Kalau korang perasan orang lain yang bergaduh kat belakang tu Nampak macam, alahai. Memang la masa tu kamera focus kat Jai dengan Malek, tapi orang gaduh kat kiri kanan diorang tu still nampak lagi. Bila aku ulang ulang tengok, nak tergelak pon ada tengok. Tapi bagi aku babak ni antara paling best, sebab bermulanya abang dan adik bergasak. Cayalah.

Keempatnya,

PENGGUNAAN LAGU PADA MASANYA

Ini satu lagi aku tabik. Lagu lagu yang dimainkan pada setiap babak, sangat kena pada tempat dan masanya. Babak babak tu jadi hidup, jadi menarik. Pelajaran berguna, iaitu pemilihan lagu latar sangat penting rupanya.

Kemudiannya, nak ceritakan beberapa lagi pandangan yang aku dapat daripada cerita ni.

BABAK MAK MALEK

Yang ni betul betul menginsafkan. Kesian bila tengokkan mak si malek tu jual kerepek kat tepi jalan. Kat tepi jalan. Adoyai.

TERER BETUL GANGSTER GANGSTER NI BERGADOH EK?

Betul tak betul tak? Maknanya diorang ni ada seni mempertahankan diri la kan? Ni dah lari dari objektif sebenar belajar seni mempertahankan diri. ke ada pandangan lain?

BESAR KEPALA

Faktor ni yang buat cerita ni best aku rasa. Besar kepala. Aku yang nengoknya jadi geram yang amat. Masing masing cakap, “suka hati”, “lu sapa nak halang gua”, “pegi mampos”. Macam takde perasaan nak beralah langsung. Macam diorang rasa diorang tu unbeatable. Ggrr..

Dan akhir sekali,

SHARK JADI ARWAH

Entah kenapa, aku tak puas hati Shark mati dengan pistol je walaupon dah kaw kaw kena belasah dengan Malek. Hahaha. Kasi la Shark mati dengan penuh seksa dan rintangan sikit. Kasi lepas geram. Buat la Malek hentam kepala Shark sampai hancur ke. Shark tu kerek gila kot. Last last mati dengan pistol je. Opps lupa, watak Shark tu pengarah sendiri yang lakonkan. Hehehe.

Tengok, best ke tak best filem ni? Sampai aku tulis pun dah macam geram sangat. Haha. 12 juta tahniah aku ucapkan kat Shamsul Yusof. Kenapa? Dah la dia pengarah, dia jugak yang berlakon, watak besar plak tuh. Then watak yang dia lakonkan tu pon, bagi aku menjadi. Sampai aku sendiri rasa geram. Hahahaha.

Kepada korang yang belum tengok lagi, tengok tengokkan la. filem keluar 30 Jun tapi 9 Julai baru aku dapat tengok. Hehe. Tapi serius aku cakap, best la filem ni. Moh le tengok! :)

p/s – 3 bulan sudah. ILY.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Ahad, 10 Julai 2o11, 11AM.


Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers