Stop Music? Click Here!

Monday, November 29, 2010

sekali anda buat baik selamanya orang akan ingat

Syukur. alhamdulillah. puas. lega. bebas. ha apa lagi? amboi. padahal baru lepas habis final exam sem 1 je pun. cara meluahkan perasaan macam dah graduate segala bagai. tapi jujur. itu la aku rasa bila dah habis jawab last paper semalam. rasa tanggungan, bebanan nak study terlepas seketika. lepas ni boleh main game, boleh tengok movie, boleh keluar jenjalan, tanpa rasa "alamak wei, aku tak study lagi nie". hmmph. lepas tu bila result dah nak keluar, mula la menggelabah.

hari terakhir peperiksaan kami diraikan dengan begitu meriah sekali pada malamnya. entah angin apamanasiapabagaimana timbul, seorang manusia berbaju biru berseluar hitam berambut pendek seperti dalam gambar sudi untuk belanja kitorang makan. check it out.

saranghe

is & kiddo, menanti makanan

rezeki jangan ditolak

juz teh tarik special

terima kasih kepada mamat tersebut, dinie nama diberi. pada mulanya, kitorang agak ragu2. then dia kata, takpelah, order la nak makan apa pun. so kitorang, fine. order la. sorang2 makan sedap2. siap tanya, kak menu special kat sini apa? hah nak sangat. masa tengah tunggu order sampai. dapat diperhatikan bahawa si pembelanja ni senyap je. tak macam kitorang, banyak cakap. tapi beliau memang senyap. aih sudah. ke beliau sendiri risau duit tak cukup? jangan2 lepas makan beliau blah senyap2. mwahahaha. kitorang tanya, apasal senyap saja. beliau kool, siap kata nak order apa, order je la. waah betul bermurah hati beliau malam itu. orang kata rezeki jangan ditolak kan? lepas habis makan, kitorang pun bertolak balik. jutaan terima kasih kepada beliau.

ekceli. aku risau nak balik rumah. sebab apa? sebab balik raya haji seminggu arituh aku naik 5kg. almaklum la dah lama tak balik rumah. woooh. =,='
tapi tak kisah la. aku tetap nak balik rumah. makan minum boleh dikawal. itu yang aku selalu cakap kat diri aku masa kat rumah, tapi jadi lain juga. haha.

ouh lupa. selamat pengantin baru kepada sepupu aku, yang aku panggil beliau sbg kak long. beliau kahwin sabtu lepas, yang mana aku tak boleh nak datang sebab aku ada exam petang tuh. maaf ye tak dapat datang. semoga kekal ke anak cucu ye kak long. doakan saya pulak tau. hehe.

so apa plan bulan 12 ni? aku pun tak tahu. masih tak merancang. ingat nak rehat, lepak puas2. tapi kalau macam tu, duit tak masuk la jawabnya. haih kan baguih kalau ada duit jatuh dari langit. ha merepek sakan. so sekarang, still tunggu parents aku datang sini, sebab diorang ada kat segamat sekarang. nak balik kemaman awal2 pun, bukan ada sape.

so itu la rasanya setakat ni. btw, selamat bercuti. gunakan masa dengan sebaik mungkin. at least itu yang akan aku cuba buat untuk cuti ni. dan ingat la, sekali anda buat baik, insyaallah selamanya orang akan ingat.


yang benar,
Shafiq Izwan

Friday, November 26, 2010




walaupun rambut sama, tapi hati lain-lain.

Monday, November 22, 2010

Ya Allah, tabahkanlah hati dan jiwa kami untuk menempuh ujianMu. Amin.

Tuesday, November 16, 2010

di mana kan ku cari ganti


*aku tulis straight apa yang ada kat otak nie*

apa yang aku nak tulis sebenarnya nie? aku pun x tahu. sebab aku agak boring sekarang ni. aku plan nak tulis apa saja yang terlintas kat otak aku. ekceli aku tengah bukak blog someone ni, tah sapa aku pun tak kenal. ada lagu jiwang. macam best. layan saja. haha. orang pompuan memang suka lagu jiwang2 ka?

lagi apa? ouh. ingatkan balik rumah seminggu ni dapat jimat duit sikit2. duit belanja makan dah save. tapi bila dah baiki motor, pasang tali raket, betulkan kasut, haih. agak melayang duit. terjejas angan2 nak beli dslr. lagi. apa cerita KSJ sekarang? dengar ada yang raya haji kat sana. macam mana agaknya tuh?

raya haji kat sini. macam biasa kut. tak seseronok masa kecik2 dulu. ya itu sudah pasti. dulu, ramai2 pergi sembahyang raya, habis sembahyang kita pergi tengok encik lembu, kesian beliau nak kena sembelih. ada yang pakai baju merah, kononnya nak tarik perhatian beliau. ada jugak encik lembu yang tak boleh menerima hakikat. contohnya, dah kena ikat pun, sibuk nak sondol2 orang. tak kurang juga ada yang redha, beliau kool, beliau kata dalam hati, buat apa nak marah2, time nak dijemput illahi ni kena banyak sabar. lepas tu lagi, kau raya rumah aku, aku raya rumah kau. wah mak kau masak sedap. mak aku pun masak sedap. ada yang tak malu mintak duit raya. almaklum la budak2. kemudian, ramai2 kita pergi raya rumah sebiji2, macam raya aidilfitri. tengok, lagi muka tak malu. dulu walaupun dapat Rm0.20, RM0.50, cukup besar la tuh. RM0.50 dah boleh dapat lima batang aiskrim kat rumah cik syidah. dan cik syidah masih jual aiskrim dia sampai sekarang. (:

lagi... aku teringat masa maulud nabi masa darjah berapa tah. masa tu kat kampung. dan kebetulan saudara aku ajak pergi berarak kat beliau punya sekolah
agama. dengan tak dapat kertas selawat, aku hanya baca apa yang aku ingat. yang paling sedih sekali, sorang pun aku tak kenal kat situ. memang rasa isolated gile. kalau maulud nabi kat tempat aku sendiri, kalau tak ingat selawat, boleh jugak sembang2 dengan member ke. hehe. yang sedap, dulu kalau kelas fardhu ain aku buat perarakan kat kawasan perumahan polis marin nie, bila pusing setiap blok je, mesti sorang2 bunyi, "weh dah nak round rumah aku ni, cepat lambai tangan," hape kejadah. hahaha. cop2. apehal pasal maulud nabi pulak ni? ah biarkan aja. kata mau tulis straight apa yang terlintas.

lagi lagi... ada member aku ni, tetiba jadi 'gong'. dua tiga hari lepas aku tanya beliau bila balik kemaman, kata beliau tak tahu lagi. so fine la. lepas tu dia tanya kenapa aku tanya beliau. aku tak reply sms beliau, malas nak menaip. kemudian beliau siap call lagi, boleh2 tanya kenapa aku tanya beliau bila nak balik. rupanya. beliau dah ada kat kemaman dari dua minggu lepas. hah rasa bersalah ke bang? rilek la. aku juz plan nak ajak ramai2 keluar melawat mesra mall je, bukan nak pinjam duit ajak main cs ke apa. moralnya aku rasa, tak payah la nak kelentong2.

lagi lagi lagi... ouh ya. petang tadi aku sempat melawat menziarah tempat kerja aku dulu. wah sudah ada dua pekerja baru. dan kedua2nya juga perempuan. nasib aku baik, orang yang tak pernah aku jumpa selama aku melawat kedai tu, kak nani kebetulan tengah kerja. selalu kalau aku melawat situ, kak nani mesti takde. alhamdulillah sihat beliau. kak nani dulu antara yang gila2, aku ingat dulu time aku satu shift dengan beliau, dari mula sampai habis kerja gelak2. tapi sayang, masa dah nak dekat2 berhenti kerja tu, ada sikit salah faham antara kitorang. tapi masa tegur tadi, nasib baik beliau baik dengan aku. saya minta maap kak nani, dulu tu salah saya.

pasal sorang lagi, din. aku ingat lagi time kita kerja shift malam. kitorang berkenan sangat mainan yang dalam telur yang kena letak duit RM0.50 tu. tunggu punya tunggu, jam pukul 3 pagi. ah orang memang takde. apa lagi, tong telur tu kitorang angkat, goncang2, biar telur yang kitorang nak tu jatuh kat bawah sekali. cop bukan telur, kapsul ye. maaf. sesudahnya, macam2 barang kitorang dapat. perakam suara yang berfungsi untuk dua minit lepas tu rosak, sarung tangan naruto, dan banyak lagi.

memang macho ah sarung tangan nie.

langsung balik kerja, pergi kerja, aku pakai sarung tangan ni. hah aku peduli apa orang nak kata. orang bukan kenal aku pun. hoyeaah. harap sangat cuti sem nanti dapat kerja kat situ. insyaallah. amin.

akhir kata, setiap pertemuan, ada perpisahan, kan kan? cewaah. so senang kata. setiap detik, setiap saat, jadikan la ia dengan penuh bermakna. ambik gambar banyak2, best untuk diimbau balik pada usia2 emas nanti. ya itu dia saranan daripada Dato' Dr Sengal Ubi. sekian wassalam.



Yang Benar,
Shafiq Izwan

Wednesday, November 10, 2010

minggu depan pulak

akhirnya. exam terakhir untuk minggu ni habis suda tepat jam 4.30 petang tadi. satu kelegaan dirasai, tapi bila pergi tengok carry mark titas sebentar tadi terus terdiam aku. =.=
em. benda yang lepas tu biarlah. salah aku sendiri jugak. berani buat berani tanggung.

semalam, aku dan Dinie pergi mengembara ke butik sukan di petaling street. dari pemerhatian kami, sungguh banyak butik nike dan adidas di situ. sambil jalan2 kitorang tanya harga. agresif amat peniaga butik2 sukan di petaling street. kalau boleh nak paksa kita beli. contohnya macam satu butik ni, aku tanya harga dan dia beritahu harga sweater tersebut RM65. kemudian aku bertanyakan sweater yang lain, still harganya lebih kurang sama. agaknya sebab kurang puas hati sebab aku banyak kali tanya harga (padahal aku tanya 2 kali jer), dia pun sound.

penjual butik sukan : lu mau beli ke tak mau?
pembeli yg x bersalah : nanti la, saya survey2 dlu.
penjual butik sukan : lagi sekali saya tanya, lu mau beli ke tidak?!
pembeli yg x bersalah : erk. tak mau..
penjual butik sukan : kalau lu tak mau beli lu boleh bla. kalau lu mau beli baru lu tanya.

hati siapa tak panas. ditanya elok2, dijawab kasar2. harap la tempat tu tempat kau. malas nak layan, dengan hati yang panasnya pengembaraan diteruskan. boleh dikatakan, semua butik berperangai macam cina dalam dialog tu. cuma kali ini, diorang agak sopan, but still memaksa. then, pengembaraan terhenti lagi di satu butik. cina perempuan penjaganya. kali ini harga tersebut berharga RM85, lagi mahal. diskaun diminta, dan diluluskan, iaitu RM65. diskaun diminta lagi, dengan alasan kononnya duit tak cukup. diskaun diluluskan lagi, dengan harga RM50. kami cuba minta kurang lagi, tapi dinafikan. beliau kata beliau jual sweater tu kat mat salleh RM180. wau mahal gila. sebenarnya takde niat pun nak beli, juz saja nak tengok sampai berapa boleh kurang harga. baru saja pengembaraan ingin diteruskan kerana tidak berminat dengan harga di butik tersebut, tiba2 beliau berkata, "RM30 la dik, mau?" whoah. dari RM85 ke RM30? aku rasa agak jauh kut bezanya. kesian mat salleh kena tipu. kami senyum kepadanya dan meneruskan pengembaraan.

kami singgah lagi di satu butik. seperti biasa, harganya RM85. minta kurang, dapat RM70. hmm. setapak kami ingin melangkah pergi, beliau berbunyi, "bagi u RM50 la," tak layan. dua tapak, "RM30 ok?" hmm still tak layan. akhirnya pada tapak yang ketiga kami melangkah, beliau berbunyi dengan nada putus asa, "ok la, kasi u RM25," dengar je RM25, terus kami berpusing balik ke butik tersebut.dan setelah memilih milih milih, akhirnya kami pun angkat la sweater tersebut. whoah whoah. dari RM85 ke RM25. banyaknya beza. agak kesian betul la kat mat salleh yang kena tipu. nampak sangat harga asal sweater tu murah lagi dari RM25. biasa la, dalam meniaga mesti mau untung, tapi agak2 la. sampai RM85, RM180, ape cer? nasib baik la aku bukan mat salleh, kalau tak hidup2 kena kencing. betul tak jujur la peniaga butik2 tersebut. pulak tu memaksa kita beli. nasihat aku di sini, kalau setakat nak survey2 barang kat petaling street, baik jangan kut. dah la peniaga lelaki ramai muka menakutkan, lagi kalau dia naik suara. fuh.

kemudian pengembaraan diteruskan ke times square, tengok wayang dan jumpa my girl.


tapi sayang. kitorang dapat jumpa sekejap je. sebab kedua2 my girl tengah kerja, dan fyi mereka bekerja sebagai penjaga pintu lif. sabarlah darlings, honey dah graduate nanti tapayah la darlings susah2 lagi kerja macam ni. tapi honey graduate lagi 2 tahun setengah tau. HOHOHOHOHO. akhirnya pengembaraan pun tamat setelah menonton MEGAMIND. oh ya. siapa yg belum tengok, anda dicadangkan tengok. berbaloi RM11 untuk tengok MEGAMIND. sememangnya yang terbaik dalam memecahkan perut manusia. xD

dan besok bakal bermula lagi pengembaraan; perjalanan pulang ke rumah. yay Encik B, besok jangan buat hal kat tengah jalan ok. beta mahu cepat2 sampai ke rumah. ^^

akhir kata, Selamat Hari Raya AidilAdha, Maaf Zahir Dan Batin. kalau ada sesiapa nak bagi duit raya anda sangatlah dialu-alukan. sekian terima kasih. (:

p/s: whoah memang skema gile bahase tulisan aku kat post nie. trime kasih kerana sudi membace. haha,




Monday, November 8, 2010

Sekejap je dah final exam. maknanya sem 1 ni dah hampir sampai ke hujungnya. rasa macam baru semalam je masuk sini. kadang2 aku terfikir, betul ke aku ni dah masuk U? betul. rasa macam sekejap je.

besok start final exam. tapi yang bestnya. exam hanya 1 subjek pada 1 hari tersebut. tak macam sekolah, dalam sehari tu ada 3,4 subjek kena amek. cuma mayb subjek kat U lebih susah. tapi, boleh tarik nafas lega jugak la sebab ada gap masa lebih sikit untuk study. so untuk pelajar sekolah, belajar la elok2, biar dapat masuk U, biar dapat merasa hidup sebagai mahasiswa. cewah. cara aku bg pandangan macam la aku dah lama masuk sini. =.=

so semalam hari last aku kerja untuk tahun ni. macam yang aku tulis dalam post aku sebelum ni, macam2 pengalaman aku dapat. macam2 benda aku lihat. yang menarik. ramai golongan makcik dressing macam golongan umur 18. nasib baik makcik tu ada yang lawa. HAHA. lagi. ramai famili2 datang makan kat situ. ada baby ni. time aku tengok dia je, dia sengih. tengok je, sengih. ada baby ni. tak baby sangat la. umur dalam setahun dua kut. dah boleh makan sendiri. wah kiut gila. yang paling aku suka, ada budak kecik ni panggil aku 'acik'. dah la kiut. petah plak tu b'cakap. ekceli acik tu stand 4 what? pakcik ker? haih tue beno ke abang ni dik. ececeh abang le pulak.

lagi. pasal membe sekerja aku, nana namanya. orang myanmar. dia juz tau simple malay dan english. so ada satu hari tu, customer mintak cili potong dan aku pun tolong la amekkan. aku memang saja letak banyak sebab customer tu sendiri mintak banyak. tetiba nana tepuk belakang aku seraya berkata, "many-many not," memule aku bingung tau, apa benda yang dia cakap ni? sebab sleng dia pun lain bila dia speaking. then aku suruh dia ulang, baru aku paham. hadoyai. sampai hari ni aku ingat. klaka doe.

lagi. manager rajin gila. siap sama2 kerja. kengkadang aku terfikir, x penat ke dia ni kerja? dah la hari2, dari pagi sampai malam pulak tuh. aku yang kerja part time ni pun toksah cakap la. pastu aku rasa. sebabnya dia enjoy apa yang dia buat. aku pun enjoy kerja aku. dapat tengok macam2 jenis orang. dapat tengok baby2. hehe. fuh hilang semua penat2. buat membe aku, aqil yang baru start kerja kat situ senin lepas, aku tabik la kau. kerja straight n cuti raya haji ni pun nak kerja lagi. gud luck bro.

apa lagi? ha masalah kat floor aku nie memang aku rasa x berkesudahan la. aku ingatkan haritu dah kurang. perlu ke tutup pintu kuat2? aku yang duduk hujung sini jelas dengar bunyi pintu bilik hujung sane. memang kuat la. it's ok la kan kalau time angin kuat ke. time hujan. ni time angin takde, ribut takde, hairan aku macam mana la boleh jadi camtuh.

lastly. lame eh dok balik kemamang. ha hamek kau. hahaha. walaupun aku orang johor tp terengganu tetap di hati. hoyeaah!

Thursday, November 4, 2010

Em.

minggu depan minggu exam. minggu depan minggu berperang. so macam biasa la. seminggu sebelum exam mesti ada minggu study. hari ni hari khamis. tinggal berapa hari je lagi study week. aku rasa macam banyak masa yang terbiar. lagipun. ada benda yang sangat pelik happen masa study week ni.

setiap hari aku dengar bunyi orang sendawa kuat2 dari bilik sebelah. 1st time dengar, agak kelakar jugak la. ingatkan sekali dua je. tapi sampai hari2 bunyi sendawa tuh. agak annoying bagi aku. macam tak senonoh. ye. tau la mayb dia juz nak hiburkan kawan dia dengan cara macam tu, tapi ingat2 la orang bilik sebelah. memang kuat gila ah beb. dah jelas sangat bunyi. "errrrrrrkkkkkkk!!"

nak tegur. kita tak kenal. lagipun aku tak berani nak tegur orang tak kenal. takut tak boleh terima. bak kata arwah din beramboi, "nak tumbuk jauh, dekat takot". lol takde kaitan. tapi tuh lah. harap pintu hati dia terbuka untuk sendawa slow2. insyaallah.

cepatlah sampai 10 haribulan.

Monday, November 1, 2010

Macam2

macam2. so kat sini aku nak story sikit pasal pengalaman aku kerja kat restoran ni. hari2 aku observe. makin hari2 aku dapat tahu betapa takde yang mustahil untuk berlaku.

sebagai contoh. ramai gila pasangan melayu-china makan kat sini. ulang sekali lagi. pasangan melayu-china. bukan melayu dan china. maksudnya yang laki melayu dan yang perempuannya pulak cina. mula2 aku memang pelik gila. ye la. aku tak pernah nampak pasangan ni. dulu masa kat sekolah je ada member aku yang beria-ia nak usha budak cina. tapi tak dapat jugak. balik pada topik asal, bukannya 1,2 pasangan je, malah ada lebih dari 5 pasangan melayu-china makan kat situ. so dari minggu ke minggu melihat diorang. akhirnya aku faham. tak pelik pun sebenarnya. mayb juz aku yang jakun sebab kat tempat aku dulu tak pernah nampak pun melayu-china couple. hehe.

then aku tanya member aku kat situ, budak cina. "dekat KL ni memang ramai couple cina-melayu ker?" so dia jawab. biasa la. yang melayu tu ayat kena power jer la. hah. aku tak sangka dia jawab mcam tuh. aku ingat dia nak kata yang melayu tu hensem kaya gila bagai. lagi satu. aku rasa kemuncak kepada oberservation aku. pasangan melayu-jepun. hah. aku sendiri pun tak percaya pada mulanya. tapi lepas dengar diorang bincang2 dalam bahasa jepun (aku sure bahasa jepun sebab aku tgk cite law of ueki xD) masa aku nak amek order tuh. hmm. aku yakin dan pasti. itulah orang kata namanya jodoh kan? kuasa tuhan siapa boleh lawan. mana lah tahu aku kahwin dengan orang cina kut nanti? whoa gila kau berangan jaohnya x jumpa jalan balik karang. hahahaha.

dan semalam. JAILANI SIDEK dengan anak, saudaramara dia kut datang makan kat sini.
JAILANI SIDEK DENGAN SAPE TAH TU

masa amek pic ni. anak, saudaramara dia dah tunggu kat luar. fuh. anak dia lawa beb. nasib baik aku lupa nak mintak no. kalau tak hari2 anak dia makan kat sini. weyh blah la shafiq ape kau merepek ni. haha. btw. tersangatlah aku excited dapat jumpa jailani sidek. selama ni tengok dalam surat khabar, tv je. maklumla kita jauh kat terengganu, mana nak dapat jumpa. bangga aku dapat jumpa pemenang piala thomas 1992 ni. lain kali kalau datang makan sini lagi boleh masukkan nama saya kat kelab nusa mahsuri ye bang. haha.

lagi nak cakap. pasal ragam dan perangai customer ni. macam2 karenah. (:
ada customer ni. entah mengada ke apa aku tak tau. berapa punya lama dia mengomel. "saya nak minum air mana ye? air apa yang special kat sini? air apa yang kat sini ada kat tempat lain takde?" aku menunggu dengan penuh setia. maklumlah. customer diutamakan. takde customer. tak masuk la gaji kitorang semua. then last2 dia pun buat keputusan. "xpelah saya nak makan dulu, karang baru saya order air," hah akak ni lawak betul la. =.=

ada jugak yang konon duit tak cukup. pastu salah sorang pun bunyi lagak, "dah la biar aku bayarkan. (sambil keluarkan something dr dompet) biar aku bayarkan duit parking ok?" masa tuh aku dah ready nak sambut duit dia. boleh pulak dia buat lawak yang memang kaw2. kau memang terbaik bro. hahahaha. last sekali aku nak cakap, orang KL memang pakai seksi2 ek? dah taraf makcik pun pakai macam tu lagi. tak sangka apa yang aku tengok dalam drama dulu sekarang betul2 aku tengok depan mata. apo nak di katoooooo.....

kesimpulannya. aku harap aku tak terkena kejutan budaya. yang pasal orang KL pakai seksi2. memang betul. pergi jalan KLCC, cuci mata. jalan timesquare. lagi cuci mata. yang berpeluk2 pun ada. even kat wangsa walk yang sangat dekat dengan tempat aku pun dah boleh cuci mata. nak buat macam mana kan, takkan nak jalan sambil tutup mata? itu cari nahas namanya. ceh alasan semata2. haha. itulah. aku pun risau. masalahnya yang berpakaian macam tu majoriti anak melayu. ekceli aku nak sangat2 tegur diorang. malu la kita anak melayu. dah sah2 islam kan. tapi nak buat macam mana. aku tak berani. silap2 haribulan, aku pulak yang kena saman. so sama2 la kita doa supaya diorang berubah. insyaallah..

END OF STORY


Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers