Stop Music? Click Here!

Wednesday, October 12, 2011

Motivasi Diri - Tips Jadi AJK Program

tips jadi AJK program :

dengar cakap ketua, hormat.

kebolehan mendengar dan mematuhi arahan sangat penting. terutamanya bila ketua dah bagi kerja, kita kena peka. jangan endah tak endah.
dari segi hormat pulak, berhemah la dalam memberi pandangan. contohnya, "er, boleh tak kalau aku nak cadangkan bla bla bla?"

then kalau ketua dah bagi jadual kerja, kena ikut. kalau hari ni korang dijadualkan bertugas, makanya harini la korang bertugas. selalunya, ada yang jenis rajin jugak, walaupun bukan jadual dia, dia still bertugas. perkara tu bagus, selagi tak memenatkan diri sendiri, selagi korang tak kacau jadual korang sendiri. melainkan member member korang yang bertugas mintak tolong sebab tak cukup orang, sebagai rakan sekerja kita kena la tolong ye dak?


jangan buat kerja last minute

ini bahaya beb. contohnya, bayangkanlah, kalau event dinner besar nak buat besok, malam ni baru korang nak tempah? tak naya?

seeloknya kalau dah dibagi tugas, laksanakan dengan kadar segera. bahaya kalau mindset "ala rilek la dulu, awal lagi" kuat sangat. bahaye bahaye!


jangan buat muka

ini pun bahaye beb, kalau tak dicegah dengan segera dikhuatiri boleh memberi kesan kepada keseluruhan team.

ingatlah, bahawa se stress mana pun korang, se tension mana pun korang, sepenat mana pun korang, JANGAN BUAT MUKA! maksud buat muka kat sini, muka nak marah je. muka monyok. muka masam. orang nak tegur pun takut. ketua nak bagi arahan pun risau. orang lain pun penat jugak. kena pandai kawal emosi.

damn! sebolehnya elakkan benda nie. serius boleh bagi kesan kat team. =.=


sentiasa mesra dengan AJK lain

ini penting demi menjaga hubungan baik sesama team. cakap elok elok, kalau boleh elakkan perkataan perkataan kasar. nak gurau pun biarlah gurau yang orang boleh terima.

selalu ingat, kita buat baik dengan orang, orang akan buat baik dengan kita. tapi biasalah, kalau dalam team ni, mesti ada perselisihan faham punya. tak banyak pun sikit la. so, cuba la cari cara yang terbaik untuk mengatasi perselisihan faham antara team member.


pastikan korang betul betul rela nak join, bukan sebab kena pakse, terpakse

kalau kerja tak rela, payah la. dah semacam tak ikhlas nak buat kerje. konpem buat last minit, nak tak nak je. kerelaan hati yang tulus penting sebab korang sendiri akan dapat pengalaman daripada benda ni semua.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

semua perkara yang aku tulis tu, adalah berdasarkan pengalaman yang aku sendiri alami. jugak dari pandangan peribadi aku. sebenarnya tak susah nak bekerja dengan orang. asalkan ada minat dan kesedaran, ataupun mungkin jugak untuk tambah pengalaman, itu sudah cukup.

busy? heh. sape yang tak busy. superbusy? wuuuh. sebenarnya, benda benda ni mematangkan kita. kalau pikir dari sudut yang positif, ianya buat kita belajar tentang cara pengurusan masa, malah buat diri kita sendiri kuat.

aku ingat lagi masa sem satu, pointer aku teruk gila. nak kata busy, tak busy langsung. nampak kan? 'sibuk' bukan penyebab utama kepada pointer yang teruk. (bagi aku la)

aku pernah nak give up, dah malas nak join ape ape lagi dah lepas nie. tapi fikir fikirkanlah. pengalaman mematangkan, mendewasakan kita. segala misery yang kite alami, hanyalah dugaan yang buat kita jadi kuat. tengok, sebusy busy mana pada mase mase yang lepas, aku still lagi hidup.

perkara yang dah lepas, mustahil untuk kita dapatkan balik. dan tak semua orang merasa apa yang kita rasa. bersyukurlah selagi masih diberi kesempatan, jangan lepaskan peluang yang ada, selagi diri dan fizikal masih mampu. sekian. :)

p/s - whoah dah macam Dr Fadzley. HAHAHA

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Rabu, 12/10/2011.

Sunday, October 9, 2011

Filem Klip 3GP, RESAH ADEGAN LUCAH DITONTON ORANG



KUALA LUMPUR: Filem 3GP belum ditayangkan tetapi Mimi (One Nation Emcee) mula resah memikirkan penyebaran beberapa klip video dalam Internet yang menyatakan ia adalah rakaman aksi seksnya.

Mimi atau nama penuhnya, Shamimi Amalina Norhisham, 25, berkata dia tidak menyangka ada adegan filem itu yang kini berleluasa tersebar di Internet dengan tajuk yang jelas memaparkan dia melakukan hubungan seks itu.

“Saya memang tidak tahu pasal penyebaran klip video itu kerana sudah lama tidak melayari Internet. Namun yang pasti, itu hanya sedutan lakonan saya. Klip itu antara adegan dalam filem Klip 3GP yang saya jayakan.

“Malah, lakonan yang saya jayakan juga dilakukan secara profesional, jadi jangan kata saya sanggup ketepikan agama semata-mata untuk berjaya dalam bidang lakonan.

“Sehubungan itu, saya sungguh kesal dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang mahu menjatuhkan maruah saya,” katanya.

Menurut Mimi, kebanyakan aksi yang boleh dianggap lucah itu disunting supaya ia nampak seperti adegan sebenar, sedangkan sewaktu penggambaran, watak tambahan atau pendua digunakan supaya kelihatan seperti dirinya.

sumber - Harian Metro.


sinopsis -

Eddie pada usia hanya sekitar 20-an sudah merasa kejayaan urusan perniagaannya di Internet. Dia seorang jejaka yang memiliki segalanya – tampan, menikmati kehidupan mewah dan juga teman wanita sekeliling pinggang. Tanpa diketahui sesiapa, Eddie sebenarnya meraih keuntungan daripada perniagaan yang membeli dan menjual klip-klip pornografi dan sensasi di Internet. Maya Akhtar pula adalah seorang jurnalis yang komited terhadap kerjayanya. Malangnya, dia telah jatuh mangsa kepada ugutan Sunny yang memiliki rakaman video hubungan sulit mereka.

Lebih mengejutkan lagi, perbuatan Sunny ini disokong oleh isterinya sendiri Rita, kerana inilah cara mereka membuat duit, dengan memperdaya wanita untuk tidur dengan Sunny dan memeras ugut mangsa kemudian. Suria, Mina dan Zakiah adalah tiga gadis remaja yang dalam perjalanan untuk mencari hiburan hujung minggu di Kuala Lumpur. Tanpa disangka, malam itu berubah menjadi suatu peristiwa yang menyeramkan apabila mendapati diri mereka diburu oleh satu makhluk yang mengerikan. Sandra adalah seorang gadis sekolah yang menjadi mangsa deraan seksual oleh Jefri.

Lebih dari itu, Sandra satu hari telah diperkosa beramai-ramai oleh satu geng motosikal yang dianggotai Jefri dan abang kandung Sandra sendiri iaitu Burn. Acara perkosaan ini telah dirakamkan oleh geng ini melalui kamera telefon bimbit Jefri. Dalam filem 3GP, kehidupan watak-watak berbeza ini akhirnya bersulaman dan berkait melalui pembocoran klip-klip 3gp mereka kepada masyarakat Internet –dan dunia mereka bertembung dalam satu kemuncak yang dramatik.


pendapat aku :

firstly this is MY blog. i can compose whatever i like, as long as i think its still in appropiate range.

damn! tau pun resah? kenapa dulu masa nak terima watak tak fikir benda benda ni? profesional la, tak ketepikan soal agama la. but still, LUCAH. wattaheck?

masa memula beli METRO AHAD je dah terbeliak mata aku tengok gambar dia kat front page. biasa la, mungkin itu taktik menarik pembeli.

harian metro online version


tapi bila baca, sakitnya hati. tau pun resah. eeei geram betul. rasa nak mencarut carut pun ada nie.

WAHAI RETIS, SENANG KATA BILA DAH DISURUH LAKONKAN BABAK LUCAH KE, ADA UNSUR UNSUR LUCAH KE, WALAU SE'PROFESIONAL' MANA PUN ADEGAN TU AKAN DILAKONKAN, TOLAK JER LA. TAKDE OTAK KE? dah la orang MELAYU. buat malu je.

“Sehubungan itu, saya sungguh kesal dengan tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang mahu menjatuhkan maruah saya,”

apebende yang kau merepek nie? opss umur dia berapa ek? lantak la. pihak pihak tu tak payah nak jatuhkan maruah kau, kau sendiri yang dah jatuhkan maruah diri kau tu. tak faham la aku, tak faham.

lepas ni kalau ada lagi orang buat filem macam nie, memang takde otak la. nak sampaikan mesej pun, banyak lagi cara. tak perlu sampai macam nie.

p/s - publisiti murahan je semua nie. kes nak lawan kutipan KL Gengster punye pasal.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Ahad, 9/10/2011, 4.45pm.







Monday, October 3, 2011

Penting Ke Komen?

"INCOMING, INCOMING!". apekah ia? tak lain tak bukan ialah FINAL EXAM. yeah, dah nak final exam, maknenye CUTI SEM pun dah dekat.

post semborono jer nie. sebenarnye aku tak tau nak tulis ape.

ok. nak cakap pasal satu benda nie je. pernah kawan kawan tanye, bile nak update blog. terima kasih sudi tanye, maknenye korang jenguk jugak la blog ni kan? :D

kalau korang perasaan, di setiap entri, mesti gap publish post tu lame. maksudnya macam selang seminggu, selang dua minggu, selang sebulan tu pun pernah kot.

sebab mengapa gap lama sangat? sebab aku nak ada orang KOMEN kat entry aku. haha. serius beb, kalau aku tengok post aku takde orang komen, tak semangat nak buat entry.

follower, aku tak kisah. yang aku kisahnya komen. komen komen tu yang menandakan ada orang baca blog kita. tapi ekceli ada jugak silent readers kan. mesti ada. ah tak kira. komen tu pemangkin semangat. haha.

tapi aku sendiri kena berpijak pada bumi yang nyata la. setakat entry yang takde ilmu atau news untuk dikongsikan, camne orang nak komen kan.

kalau nak ada orang komen pun, kena blogwalking lama lama dulu. tak pon ping blog kat mana mana group fb atau website. sebenarnya aku malu nak ping kalau entry setakat macam nie, tapi kalau entry SUPER KAWAN tu aku promote kaw kaw. sebenarnya kat group blogger kat fb, boleh aje aku nak bagi link youtube, tapi aku saje bagi link blog supaya ada pengunjung sikit. kat group blogger jer la aku buat camtuh.

tu pon dapat 4, 5 komen. jadilah daripada takde kan?

so lepas ni, lantaklah kalau takde orang komen pun. update jelah. senang kata nak orang komen kat entry kita, kita komen kat entry orang lain dulu.

"kita buat baik kat orang, orang buat baik kat kita."

serius merapu tulis entry nie. minda separuh sedar. serabut sangat. manfaatkanlah blog anda. tengok tengok. apa yang aku tulis nie. ok babai, selamat tido. :)

p/s - zzzzzzzzzzzzzzzzz.......

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
3/10/2011, Isnin.


Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers