Stop Music? Click Here!

Wednesday, June 29, 2011

Seluar Ketat

Yeah lega lega! Selepas beberapa lama aku kumpul kekuatan untuk tulis entry ni, akhirnya dapat jugak kekuatan tu.

Sebenarnya lama sudah aku nak tulis pasal entry ni. Tapi tuh la. Tak sampai seru lagi kot. Hehe. Isu apa yang aku nak tuliskan sebenarnya nie?

SELUAR KETAT

Dengan ini, aku harap, perempuan perempuan di luar sana. Harap sangat sangat korang boleh jaga pemakaian korang.

Ye, aku tau, aku ni sape nak suruh korang pakai itu ini, menyibuk mintak korang itu ini. Sape la aku kan. Tapi kalau sape sape yang terbuka hatinya, harap korang pandanglah permintaan ini sebagai satu bende yang positif.

Maksud aku, iaitu jaga pemakaian korang, bukan bermaksud korang kena pakai jubah baju tudung labuh apa semua tu. (tapi kalau korang boleh buat macamtu lagi bagus sebenarnya)

Maksud aku, lindungkanlah sikit aset korang tu. sedia maklum la, seluar jeans dan manusia tak dapat dipisahkan. Lebih lebih lagi perempuan, bukan main ketat lagi seluarnya. Maaf ye. So fine, tak kisah korang nak pakai macam mana pon, itu hak korang. Sape la aku nak halang korang daripada berpakaian sebegitu rupe kan?

Cuma nak mintak, kalau dah pakai seluar jeans yang ketat tu, pakailah baju yang labuh. Sekurang-kurangnya, dapat la tutup punggung korang. Ini tak. Payah beb nak keluar bandar. Yelah, takkan nak pandang atas all the time. Kalau dah namanya lelaki, takdenye la kalau setakat nak pandang sekali. Mesti berkali kali punya. ECECECE MACAM BAGUS JE KAU NIE. Bukan apa, dulu aku pun macam ni.

Tapi bila difikirkan balik, rata ratanya anak melayu, siap pakai tudung lagi. Aduh. Diulangi sekali lagi, MELAYU. Dose dapat, malu pon dapat. Kalau yang kapir tu toksah cerita la. korang tak kisah ke kalau semua orang tengok punggung korang? Macam mana plak kalau ada yang siap amek gambar lagi? Pergh.

pergh!

Whoaaa..

gambar google, kata kunci: perempuan seluar ketat

Tu belum lagi risiko kena rogol. Dah kalau korang pakai macam tu, Nampak dek perogol ke, orang gile seks ke, mau tak terbaring korang dalam semak.

Ada satu masa ni. Masa aku main badminton kat dewan. Ada la awek ni. Dia nak tengok pakwe dia main. Sekali dia bangun, nak pergi tandas. Mak aih! Punya la ketat jeans yang dia pakai, sampai aku tengok cara dia jalan pun macam aku yang rasa sakit. Betul, tak tipu. Awek bertudung tu. Agaknye pakwe dia tak kisah ek orang ramai tengok punggung dia.

sebenarnya benda ni boleh fikir sendiri. Kita dah dianugerahkan akal kan? So aku harap takdelah yang kata,

SIBUKLAH KAU. PADAHAL KUBUR MASING MASING

Dulu aku pernah tanya mak aku, macam mana nak jawab kalau kita kena camni. Then mak aku dengan selambanya jawab,

SEBAB KUBUR SENDIRI SENDIRI LA NAK INGAT INGATKAN. KARANG KALAU DAH KENA SEKSA SORANG SORANG DALAM KUBUR SAPE NAK TOLONG

I love u mom! Haha. Betul tak? Masa masih hidup, masa ada peluang ni la kita nak saling memperingatkan. Biar kita sama sama dipermudahkan masa dalam kubur nanti. Sama sama dapat nikmat. Kan?

Aku harap sangat, korang dapat terima apa yang aku tulis. Please ye. Kalau nak kutuk pon, kutuk dalam hati la ek. Aku pon aku cuba ubah diri aku sendiri. Takmau la nanti cakap tak serupa bikin. Salam. :)

p/s - dari maghrib tadi sebenarnya dah tulis. tetiba internet takde pulak. =.= cik syg jangan pakai macam ni plak ek. :)

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Khamis, 30/6/2011, 2.37AM.

Tuesday, June 28, 2011

Tak Rugi Bersabar

Alhamdulillah alhamdulillah. Akhirnya Allah permudahkan urusan aku. Kalau entry lepas, macam macam masalah menimpa, akhirnya terdapat jugak penyelesaian.

Pendrive aku dah jumpa balik. Ekceli aku tertinggal kat lab. Syukur sangat sangat sebab walaupun lepas dua tiga hari, pendrive tu masih ada kat tempat asal. Data data dalam tu pon masih ada lagi. Syukur alhamdulillah.

Kemudiannya, pasal harddisk. Hasil kolaborasi aku dengan roommate. Akhirnya terbelilah aku harddisk baru. Kali ni baek punya jaga la ini harddisk. Diharamkan sama sekali untuk orang pinjam. Nak apa apa dalam harddisk ni, mai la datang bilik aku. Bukan apa. Bila dah rosak sekali, takkan nak rosak dua kali. Lagipun kalau ada depan mata, lega sikit rasa. Aku harap pisang takkan berbuah dua kali. Sebab benda ni makan duit, bukan tak makan. So maaf la kalau korang rasa aku kedekut, tapi aku rasa itu cara yang terbaik. Lagipun aku bukan tak bagi langsung. nak share, juz rajinkan diri datang bilik, then nak amek ape, amek la. :)

Kemudiannya pasal duit. Whoah. Ini betul betul kebetulan la. Lepas sehari dua je aku post entry yang sebelum ni. Aku bukak fb, then ternampak la iklan ni.

rezeki tu

Kan kan? So pada hari sabtu yang lepas bertarikh 25 Jun 2011, aku dah pon pergi mendaftarkan diri kat situ. Dapat la satu nametag.

RM8

Nak start kerja pon dah kena bayar. Tapi takpe la, asal dapat pulangan balik lepas tu. Memula memang gugup. Yela, kita first time kerja banquet. Tapi nasib baik ada senior tolong bekapkan. Takde la cuak sangat. Kenal la sorang dua member. Yang aku ingat lagi, budak sorang ni, nama YAN. Tapi lelaki, bukan perempuan. Hehe.

Apepon, syukur alhamdulillah atas apa yang berlaku. Minggu lepas pun ada bende menarik yang berlaku. Ada lecturer ni, dia kata, “sedap nama awak ek”. Whoah bangga rasa pakai nama yang parents aku bagi. Then sorang lagi lecturer, “awak pergi mana ni Shafiq? Rasa baru seminggu tak jumpa, dah kurus dah”. Hahahaha. Padahal tak kurus pon. Roommate aku kata I’m still the same. Maybe pakai baju smart day nampak kurus kot. Entah la. Haha.

Bila ditimpa masalah, jangan la down sangat. Setiap yang berlaku pasti ada hikmah. Sabar je la ye..

p/s – syukur Alhamdulillah. :)

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Selasa, 28/6/2011, 8.50pm.


Wednesday, June 22, 2011

Pedihnya.

This is my story. Entah pape. Aku pon tak tahu nape aku mula entry dengan ayat tu. Aku rasa aku dah bengong. Aku rasa, aku rasa, aku rasa. Entah. Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku rasa. Masih waraskah aku?

Kehidupan awal sem tiga ni memang mencabar, especially mental aku. Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaiiiiihhhhhhhhh………….

Harddisk rosak. – okay lagi, boleh terima. Sebab benda dah nak jadi kan. Nak buat camana.

Pendrive hilang – pasal ni aku rasa gundah gulana. Jiwa kacau. Ni pendrive yang ketiga aku kalau tak silap. Pendrive ni la aku jaga bagai menatang minyak yang penuh. Dek kecuaian aku sendiri, akhirnya terhilang jugak. Yang part aku jiwa kacau skali, banyaknya data dalam pendrive tu. Assignment lagi. Tak pasal pasal kena buat semula. Tu tak kira data data lain lagi. Sedih sedih sedih.

Selipar kena curi – pasal ni aku rasa lemah sangat. baru je tadi, lepas siap siap nak balik dari main badminton. Aku lepak lepak dengan member tak sampai setengah jam pun. Bila nak kemas barang, selipar dah takde. Nasib baik barang lain tak hilang. Selipar tu menyimpan seribu satu kenangan pada aku.

Banyak lagi sebenarnya. Tapi cukuplah kot sekadar yang tu je dulu. Dan yang sakitnya, semua peristiwa tu melibatkan duit.

Duit duit duit. Duit duit duit. Orang pernah kata, duit bukan segala galanya. Tapi bagi aku buat masa ni, duit dah macam segala galanya. Tak boleh hidup tanpa duit. Yelah nak makan pun nak pakai duit. Nak makan coki coki pun kena beli.

Masa bukak booth pendaftaran kelab foto semalam, aku mengaku muka aku agak ketat. Cik idea dah banyak kali tegur, ”asal muka ketat?” aku nafikan je.

Sebenarnya, semalam bila aku tengok resit bank. Alahai. Duit PTPTN jauh kurang dari sem lepas. lemah semangat. Sangat lemah. Pasal duit ni la yang buat aku hilang mood.

Ada member aku cakap, “ala karang mintak la mak ayah.”
Ok, aku tulis apa yang aku rasa. Bila dah meningkat dewasa nie, perasaan malu mula ada kalau nak mintak duit ngan mak ayah. Dulu masa kecik kecik boleh la. Ye tak dinafikan aku masih lagi bawah tanggungan diorang, tapi rasa malu tu tetap ada. Aku dah besar. (kot?) sepatutnya dah boleh berdikari. Argh apa aku tulis nie? Lantak la!!

Ya Allah, mintak mintak la perkara malang ni tak akan berterusan lagi. Mintak mintak la takde bende hilang lagi. Ouh aku rasa tersangatlah tidak betul sekarang nie.

Oh
nonononononakjrbi32r23ihr233hiqbf2wiubfiufwebfiuwebfiuw3ebfwieqbfinerfoergj34ji34jht34ohgie4hgiregierqnbsgiaiuinsauinasiufhsauieqk23lsdfjew.

p/s - eh, nama aku apa?

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Rabu, 22/6/2011, 8.51PM.

Tuesday, June 21, 2011

Lupa Tajuk Apa

Masa kelas BI tadi. Tiba tiba aku teringat junior sekolah aku dulu. Ni link blog dia. Karang aku tulis pasal dia. First of all, it’s good to be back in BI class.

Mengapa? Sebab dua sem lepas aku tak ambik BI, dapat transfer kredit. So di sem ke tiga ni la baru merasa nak belajar BI balik. Yeah, aku seronok sangat. Dulu masa kat sekolah, BI is one of my favourite subject. ;)

Back to the main topic, about my junior. Her name is najwa. She want to further her study in IPGM, in TESL, so badly. At least that was my thought after reading her blog.

By reading her blog, I’m pretty sure that she had done her very best in the interview. The way she tell about her preparation, the way she tell that she also want to be like her parents. I mean teachers. Damn. She’s so inspired me.

And what in the world the reason that she’s inspired me so much? Because she is a strong girl. She told me that her SPM was not that good (actually I don’t know what is her result), but life must go on, right sis? Dia tak mengalah. Dia tekad untuk sambung belajar walaupun tak dapat IPGM. So dia masuk form 6.

Dari situ, she’s got the same problem with me. Iaitu, kebanyakan orang bukannya nak support, tapi buat muka, bagi pandangan yang menjatuhkan semangat. Tak faham? Tengok sini. Tapi yang entry tu berkaitan course aku la.

People, juz wanna tell you, please SUPPORT, not CONDEMN each other. No matter what is their course, no matter where they further their study. Haish. Aku rasa pemikiran macam ni memang melekat la dalam kepala sesetengah orang. Cukup la. Malas nak tulis panjang panjang. Takde apa yang berubah pun.

Other than that, I’ve lost my pendrive today. Adooh. Banyak data dalam tu. Harap sangat sape yang jumpa pendrive tu dapat pulangkan balik. Pleasseeee.. not easy sit I make it.

Ok cukup cukup. Berpeluh badan ketiak apa semua nak tulis dalam BI ni. Haha. Sebenarnya saja nak tulis dalam BI ni. Nak asah balik BI aku. Sape sape yang ada baca entry lepas, tahu tahu la kan. Hehe.

So harap kalau ada kesalahan dalam BI aku, harap korang dapat perbetulkan. Tu pun campur BI ngn BM. Kalau nak kutuk pun kutuk dalam hati sudah la ye. :)
Okay then, have a nice day guys!

p/s – yeah akhirnya ada jugak entry dalam BI sikit sikit. Hehe. :P

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Selasa, 21/6/2011, 11.43pm


Wednesday, June 15, 2011

Kerja Kerja Kerja!

Dua minggu pertama sem tiga, penuh cabaran mental. Dari cabaran mental tu la, aku banyak belajar macam mana nak handle kan kepala otak yang berserabut ni. Macam mana nak handle job by job. Senang cerita aku banyak belajar tentang cara untuk meng’organise’kan something.

Aku bekerja untuk dua organisasi. then ada dalam satu meeting, aku kena puji tau. “I tak superpower macam dia (aku la), sebab I dah terikat dengan organisasi A. so rasanya I boleh kerja dengan u all, tapi tak sepenuhnya la, sebab I nak bagi full komitmen kat organisasi A.” Lebih kurang macam tuh la. Aku masih berfikiran positif. Takkan dia nak perli aku depan orang ramai kan? Lebih lebih lagi dalam meeting macam tuh. Dia baik orangnya. So terima kasih sebab menganggap aku superpower. Hahaha.

Aku tak tamak. Lagipun keberadaan aku dalam gerak kerja program, aku terpilih dalam organisasi tu pun, bukannya aku yang nak. Aku dipilih. Sejujurnya aku cakap, aku tak kisah kalau diberi tugas yang paling bawah pun. SEBABnya, orang pilih kita mesti bersebab kan? Takkan orang main pilih je. At least itu pendapat aku.

Dan lagi satu, yeah. Aku sangat dahagakan pengalaman. Entah kenapa, aku rasa pengalaman ni penting sangat. Ekceli ramai lecturer yang cakap macam tu sebenarnya.

Selagi kerja kerja aku tak bertembung, selagi aku masih mampu manage ikut keperluan, dan selagi aku masih mampu tanggung benda ni semua, aku akan buat dengan sepenuh hati. *yolah*

Terpulanglah korang nak cakap apa. Nak fikir aku tamak ke apa. Yang penting aku tahu apa yang aku buat, aku tahu mana batas kemampuan aku. Lagipun aku bekerja, orang yang pilih, bukan aku yang mintak. So aku sangat hargai dan sangat sangat berterima kasih kepada diorang yang pilih aku. Sebab tu aku kata aku akan buat dengan sepenuh hati. ;)

Ouh satu lagi, pengajaran pada awal sem ni. JANGAN BUAT KERJA BERTANGGUH! Memang aku betul betul insaf la. Minggu lepas, dapat kerja. Dalam hati, “ala rileklah dulu, baru minggu pertama.” Booommm!! Sekali tsunami homework daaa! So rasanya, dengan homework dan program program yang akan dijalankan, banyak pengajaran, pengalaman, dan moral moral yang akan aku dapat. Rasanya la. Hehe.

Post kali ni, maap la kalau macam lebih lebih. Nak hilangkan stress sikit. Aku tak dapat nak mesej dia selalu sebab, macam yang aku katakan tadi, dua minggu pertama ni tersangatlah busy.

“salam. Awak, saya mintak maaf ye kalau kita agak berenggang semenjak dua menjak berenjak renjak nie. Banyak benda saya kena setel, banyak benda saya kena belajar. Saya pun nak jadi macam awak jugak. Awak kan dulu orang kuat UTM. Hehe. Tapi saya takdelah nak jadi orang kuat UTM, saya Cuma nak belajar handle handle program nie je dulu. Saya harap awak faham ea. Nanti dah free, program program dah habis, kita contact contact lagi, macam masa cuti sem. Masa cuti sem best sekali kan, tak payah nak fikir pasal program, buku buku apa semua. Haha. Harap awak tak bosan dengan saya. Saya sayang awak.”

Nak muntah? Silakan. Jangan depan laptop sudah. Karang rosak. hehe. Apapun aku hanyalah manusia biasa. ;)

p/s – TERIMA KASIH SANGAT SANGAT kepada korang yang sudi tinggalkan komen kat blog ni walaupun dah lama tak terupdate. Terima kasih sangat sangat. insyaallah kalau dah free nanti aku akan lawat balik blog korang. itu janji aku. terima kasih ye. :)

Cop, kata nak tulis dalam bahasa inggeris, mananya? Sembang! Hahahha!

Yang Benar,
ShafiqIzwan,

Rabu, 15/6/2011, 11.14am.

Tuesday, June 7, 2011

Permulaan Yang Baru

pejam celik pejam celik, akhirnya dah sem ke tiga sudah. sekejap je kan? maknanya ada lagi tiga sem untuk dihabiskan. lepas tu, wait for me UTM Skudai, insyaallah. :)

alhamdulillah, result untuk sem kedua lagi okay daripada sem pertama. syukur sangat sangat. aku harap aku dapat kekal atau pun naikkan lagi pointer untuk sem ni dan sem sem yang akan datang. serius aku katakan, takde yang mustahil, kalau korang betul betul nak kan sesuatu. tapi mestilah dengan niat yang baik kan? ;)

so sem ni aku amek tujuh subjek. dan subjek yang amat menarik perhatian aku, subjek BI. dulu subjek peberet masa kat sekolah. tapi sebab dah tinggal lama subjek ni (last masa SPM rasanya), dah agak berkarat BI aku. maksud aku tinggal lama tu bukan tak sentuh tak baca langsung BI, cuma tak selalu la, dan jarang berspeaking. :P

so mulai entry ini, aku nak perbanyakkan penggunaan BI. bukan nak membajet atau tunjuk pandai. juz nak asah balik BI aku. boleh kan? harap kalau ada kesilapan dalam penggunaan BI aku, korang dapat perbetulkan.

di permulaan yang baru ni jugak, aku kehilangan beberapa orang kawan. cop, maksud hilang kawan tu bukan tak bertegur sapa okay. jangan salah faham. maksudnya, diorang tukar tempat belajar.

untuk pengetahuan, kursus diploma sains komputer kat UTMKL ada menawarkan program elite, iaitu sape sape yang dapat dekan masa sem satu dan dua, dapat terus ke Skudai, tanpa perlu menamatkan sem enam. best kan?

so ramai jugak la member aku yang dapat tawaran ni. tapi tak semua yang pergi. walaupun apa pun keputusan yang diorang buat, aku percaya diorang dah fikir masak masak.

kepada bawang, emon, shapik, aqil, ong, sarah, dan lain lain tu, goodluck okay kat sana.
emon, aqil, tak best la nak overnight korang takde. shapik pulak, dah tak merasa la aku nak layan movie kat bilik hang. paling terasa, classmate aku sendiri, bawang. kitorang dah kehilangan sorang pak lawak. haha. dan kepada sarah pulak, walaupun kau dah kat skudai, ada apa apa nak cerita, cerita saje. jarak tak ubah aku daripada menjadi pendengar yang baik. hehe. :P

so sem ni jugak, aku nak mula dapatkan fitness aku balik. aku nak harapan aku tercapai, iaitu bila dah masuk UTMSkudai karang, dapat jadi atlit olahraga. hehe. aku nak jadi macam masa sekolah dulu. kat KL payah, takde trek. lagipun, fitness penting untuk kesejahteraan tubuh badan ye dak?

last, aku harap semangat pada awal sem ni tak luntur sampai bila bila. biasa la semangat awal awal sem. tak buat kerja last minit. tak pergi kelas lambat. study bila ada masa free. insyaallah aku cuba, kita cuba. aku yakin ramai orang ada yang semangat macam ni. yeke~

p/s - menghitung hari.....

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Selasa, 7/6/2011, 1.30pm.

Sunday, June 5, 2011

University Social Responsibility (USR = Program Khidmat Masyarakat)

Hari Kedua, 19/5/2011, Khamis.

Aktiviti pertama pada hari ini, iaitu “Kem Pendidikan”, bertempat di Sekolah Kebangsaan Kerubong. Ok jap. Aku cuba ingat apa yang berlaku.
Em, macam biasa la, student2 UTM dibahagikan kepada beberapa kumpulan (2 orang) untuk menjadi fasilitator murid murid SK Kerubong. Aku sebenarnya nak sangat jadi fasi, tapi dah kena ambik gambar, nak buat camana.

Aktiviti ni agak memenatkan bagi aku, sebab kena berulang alik antara dua bilik. Tapi tak mengapa. Tengok budak budak ni enjoy, itu sudah cukup. (:

para fasilitator diberi penerangan

"nama abang, abang Ozil!!"

"saya saya!"

bersama Abang Haidil

semangatnya!

"dulu saya nak jadi pemain bola sepak."

terasa diri ini artis. hahaha.

barisan tenaga fasilitator. :)

Aktiviti kedua, friendly badminton antara student UTM dengan penduduk kampung. Kitorang tak snap sangat gambar penduduk kampung, sebab speedlight takde bateri. Karang kalau ambik pakai flash biasa, risau penduduk kampung susah nak main. So keputusannya kitorang ambik la gambar student UTM sendiri. Layan~

aiman dan irfan bersedia..

yeahh!!

nak jugak. hehe.

macho siot.

barisan pemain pemain.

Dan aktiviti terakhir untuk hari kedua, iaitu English For Fun. Aktiviti ni bertujuan untuk mendedahkan anak anak penduduk kampung dengan bahasa inggeris dengan cara yang santai dan seronok.

Yeah, seronok sangat. Kalau tak silap, diorang ajar bebudak ni nyanyi lagu “I Have A Dream” beserta gaya. Pergh best!

dengar jangan tak dengar~

pusing pusing pusing~!

menyanyi bersama abang faci

kakak kakak faci

abang abang faci yang bersemangat

Aktiviti ni habis pukul 10.30 malam. Balik rumah je, adik adik semua terus tidur. Besoknya sekolah. Selamat malam adik adik abang. Jumpa besok pagi. (;

p/s – adik nasuha jual mahal lagi. Hahaha.

Yang Benar,
ShafiqIzwan.
Ahad, 5/6/2011, 9.55pm.

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers