Stop Music? Click Here!

Tuesday, October 23, 2012

Bagaimana berubahnya perjalanan hidup ini..

Akhirnya, aku gagahkan jugak jari jemari ini untuk menaip. Bukan apa, setiap kali aku nak buat post baru, kali itu la mood aku lari. Sebab ni la blog ni dah lama tak terusik, sampaikan aku bertukar angin ke Wordpress. Tapi perkara yang sama berulang, tiap kali aku mula menaip, kali tu jugak mood lari.

Tapi kali ni, aku nekad, sebab aku nak menceritakan pasal sesuatu. Macam tajuk yang kat atas, "Bagaimana berubahnya perjalanan hidup ini". Korang perasan tak bagaimana perjalanan hidup korang setakat ni?

Kalau dulu, kita dipanggil adik, sekarang kita dipanggil abang. Kalau dulu nak pergi jalan jalan mintak duit dengan parents, sekarang dah ada duit sendiri. Kalau dulu belajar kat sekolah, sekarang dah belajar kat Uni. Kalau dulu kita lepak sama sama, sekarang dah bawak haluan masing masing.

Kat sini jugak aku nak menceritakan perihal kawan aku, Hafizi, atau lebih mesra dengan panggilan Jiji. Berumur 24 tahun, sekarang memegang jawatan Inspektor polis di IPD Kuantan.

Nak dipendekkan cerita, kitorang ni kenal sejak dari kecik. Main badminton sama sama, sekolah pun sama. Bercakap sesama kami, aku kau je. Menganjing? Ada la sikit sikit.

Tapi itu semua cerita 5, 6 tahun lepas...

Sekarang? Pakcik polis panggil dia TUAN! "Tuan, jom main sekali." "Aish tuan, penat dah ke?"
Punya la terkejut aku. Itulah perubahan yang paling ketara dapat aku nampak. Pakcik yang tengah pimpin anak dua pun boleh panggil dia tuan. Pergh.

Jiji pakai kereta Honda Civic, siap modify lagi. Semalam je baru pasang monitor kecik kat dalam kereta. Aku macam, "Whoah hebat gile!" Yelah kan, member kenal dari kecik, dah berjaya sekarang, siap pakai kereta Honda lagi. Lagi satu, Jiji ni tak lupa kawan, tak sombong, tak berkira. Dah berapa kali dia payung aku main badminton. Siap belanja minum air lagi pastu. Pastu masa baru lepas main tadi, aku nak bayar la kat dia. Yelah, tak sedap jugak kan main asyik orang payung je. Beria ia aku bagi, beria ia dia tolak. Katanya, "Mu budok lagi." Yes indeed!

Baik gile Jiji. Yelah orang dah berkerjaya, dah ada gaji tetap, kerja kerajaan pulak tu. Bila dikenangkan balik, teringat satu peristiwa aku dengan Jiji dulu........

Masa ni Jiji Tingkatan 6 Atas. Nak amek STPM. Then dia 19, aku 15, Tingkatan 3. Ada satu masa ni, Jiji tengah main badminton, aku masuk dewan, sibuk pergi BOOOOO dia, tiap kali dia buat silap. Sekali dua dia boleh tahan, dah banyak kali, dia naik gaban.

Dikejarnya aku satu dewan. Disebabkan kudrat budak 15 tahun masa tu, kantoi la aku. Dia tangkap aku, dia pukul aku. Tapi takdelah pukul teruk sangat. Aku pun tak berapa ingat macam mana.

Beberapa bulan lepas tu.......

Jiji: Weh Iwan, aku mintak maaf deh, aku pukul mu aritu. Aku nak amek STPM ni. Kang kalau sebab mu dendam, tak lepas aku nanti..

Aku: Ouh bereh bereh......

Alhamdulillah, dia lulus STPM, sambung degree kat UTM Skudai, sekarang dah pun berjaya jadi Inspektor.. :)

Bangga memang bangga! Juga sebagai salah satu motivasi aku! Sekarang baru terfikir, sebab apa aku masih ingat peristiwa 5, 6 tahun lepas tu. Salah satu maksud tersirat ialah, restu kawan kawan jugak penting. Kan kan kan?

Yang tengah tu Jiji.

Sebenarnya peluang tu dah ada, cuma terpulang pada diri kita, samada nak ambik atau tidak peluang tu. Peduli la orang nak kata apa, kita yang nak berjaya kan? Insyaallah... :)

Yang Benar,
Shafiq Izwan,
23/10/2012, 4.00AM.




Sunday, May 13, 2012

Permulaan Baru

Waargh lamenye tak menaip! Hehe. Setelah sekian lama, baru terasa nak menjengah ke sini.

Ok, akhirnya aku dah buat keputusan, yang aku akan beralih ke wordpress lepas nie. Bermaksud, aku mungkin akan jarang guna blogger lagi, ataupun mungkin tak guna terus. Tapi tengok keadaan jugak la.

Bukan apa, aku rasa, aku perlukan something new. Something fresh. Aku tak tau kenape, setiap kali aku nak post kat sini, otak aku macam stuck, terbantut nak menaip.

Follower blog nie ramai pun, sebab dulu mase lepas SPM, aku rajin gila blogwalking. Memang rajin sampai FB pun aku deactivate sebab nak tumpu kat blogwalking je. Tapi itu dulu, masa tak busy. Sekarang dah lain.

Memang seronok bila tengok ade ramai orang follow kita, komen kat post kita. Kita tahu yang post entry kita di baca oleh orang lain. Haha.

Terima kasih yang sudi follow, sudi komen. Macam aku pernah cakap dalam post dulu, aku hargai sangat sangat. Bila ada yang respons terasa hidup di alam blogger ini. Heh.

Dalam post lepas, ade anon komen pasal post aku. Katanya, jangan banyak merungut, sebab campus life takdelah susah mana jika nak dibandingkan dengan hidup sebagai seorang yang bekerjaya, berkeluarga.

Yeah, perkara itu tak dapat dinafikan. Cumanya, aku tak rasa aku mengeluh. Eh ye ke? Yelah, blog nie orang buat untuk bermacam macam tujuan. Ada yang bisnes, ada yang fakta, ada yang lebih berkisarkan kepada kehidupan seharian. Dan bagi aku sendiri, blog yang aku buat lebih berkisarkan kepada kehidupan seharian.

Bila masa stress, bila masa tertekan, bila masa hati ini makan dalam, kadang kadang kat sinilah tempat aku luah perasaan. Lagi pun, aku bukannya selalu update blog. Kadang kadang tu jugak, bila aku luahkan kat sini, terasa aku dah melepaskan sikit rasa tension itu.

Yeah again, ini cara aku. Setiap orang ada cara masing masing kan?

Aku harap setakat post nie, aku takde tulis mengenai perkara yang tak sopan, perkara yang sensitif. Kalau ada, ampunkanlah hambaMu ini Ya Allah, dan mintak maaf jugak kepada readers. Kalau setakat nak tulis apa yang kita rasa takpekan..

Dan sebab lain aku nak cuba pakai wordpress :

1) Aku jatuh cinta dengan wordpress! Hehe. Haritu masa aku tengah handle satu website nie, yang mana pakai script wordpress, aku berpeluang explore habis habis script tu. Awesome jugak la, serious!

2) Entah kenape, betul jugak komen anon kat post lepas. Aku rasa macam too much negativity pada post lepas. Seolah olah macam aku luahkan segala galanya kat situ. Entah entah memang aku buat macam tu tak? Almaklumlah, masa aku tengah tulis post tu, aku rasa kecewa. I hope I can overcome this frustration.

Kesimpulannya, aku harap lepas nie aku lebih tabah. Yeah, inconvenient are everywhere and everytime. Aku harap lepas nie aku post pasal benda yang positif sahaja. Hee. :D

I'll never delete my old posts, not one. They are good at one thing ; that's they remind of old me, who I used to be, what I used to write about, and most importantly, they are my most beautiful memories.

Yeah yeah yeah. Suka sangat guna "yeah". Hahaha.

Ini URL wordpress aku : whenhestartswriting.wordpress.com
Ianya masih lagi dalam pembikinan. I hope I will enjoy using wordpress, as I enjoy using blogger,. :)

Ini pulak URL yang aku develop dengan kawan aku, Hafiz : www.mysayong.com
Aku akan cakap banyak pasal website nie kat wordpress la. Hehe.

Akhir kata, semoga hari esok lebih baik dari hari ini. Semoga kita dapat mengubah diri ke arah yang lebih baik. Kerana setiap perkara baik ada faedahnya. :))

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
13/5/2012, 2.40pm.

Wednesday, March 7, 2012

Mampukah anda?

kehidupan kat universiti sememangnya mencabar. tiada yang mencabar melainkan cabaran semata mata. nak tau ape yang mencabar?

kau kena pandai mengendalikan emosi, kau kena pandai mengendalikan masa, kau kena pandai berinteraksi dengan orang, kau kena pandai jaga hati orang, kau kena utamakan kepentingan orang ramai berbanding kepentingan diri sendiri, dan banyak lagi la yang kau kena buat.

dan bagi aku, yang paling penting, kau kena amanah dalam setiap tanggungjawab yang telah diberi. orang pilih kau, sebab dia percaya dengan kau, orang pilih kau, sebab dia tahu kau boleh buat. orang pilih kau, sebab dia yakin dengan kau!

dan bagi aku sendiri, aku perlukan team yang sangat memahami dan boleh membantu. percaya tak kalau aku cakap sorang buat hal, atau buat simptom simptom yang kurang enak, semua akan terkena kesannya.

kalau boleh dalam team, aku tak nak susahkan sesiapa. aku nak orang yang dalam team, boleh take over keadaan bila aku takde. aku nak dalam team, orang yang boleh wakilkan aku bila aku takde.

tapi tapi, agak sulit kalau kau dengar, "kau dah banyak susahkan aku." tiba tiba perasaan bersalah tu menyelubungi diri tau. macam selubung badan dengan selimut masa hujan, pastu tido. bestnyeww~

tiba tiba jugak, dalam otak nie, "alamak, ape aku dah buat?", "banyak sangat ke aku mintak tolong dia?", "duh, cemane nie?". kemudian, kita sendiri pun rasa serba salah nak mintak tolong lagi. setuju tak? korang pernah alami?

macam aku dah tulis kat atas, aku perlukan orang yang boleh wakilkan aku, ambik alih keadaan semasa ketiadaan aku.

aku sendiri pernah rasa, di mana aku sebagai penolong pengarah program baru baru nie, ketua aku bagi banyak sangat kerja kat aku. serius beb tak tipu. dia suruh aku buat nie, buat tu. sampai pernah terdetik dalam hati aku, "eh tak buat kerja langsung ke dia nie? syoknye jadi pengarah program."

aku tak bunyi pun kat dia. aku tau dia pun busy. aku ambik nie sebagai pengalaman yang sangat berharga. aku hargai seseorang itu bila dia pilih aku.

dan kalau aku pulak, aku hanya akan mintak tolong selagi aku betul betul tak mampu. contohnya, ada meeting penting kat ofis, then kebetulan pulak aku beratus ratus kilometer dari ofis, mestilah nak ada orang wakilkan, betul tak? tak pun, dalam tangan nie dah terlalu banyak sangat bahagian aku kena buat, mestilah mintak tolong orang jugak kan?

dunia dunia. bermacam macam ragam orang. keadaan yang aku alami kat sini lebih kurang kena dengan ayat "don't judge a book by its cover." kalau luar nampak baik, dalam tak semestinya baik. kalau luar nampak buruk, dalam tak semestinya buruk.

dan aku bersyukur, aku masih ada orang-orang yang pada pandangan aku, betul betul komited dengan tugasnya. tak pernah merungut, malah dia buat kerja dengan sangat baik. aku sangat sangat terhutang budi dengan kau. aku harap aku boleh terus harapkan kau bilamana keadaan genting, bilamana keadaan yang aku perlukan kau.

dan suka aku tegaskan, kalau cara aku bekerja, adab aku bekerja, JANGAN BUAT MUKA BILA DIBERI TUGAS. benda nie racun beb. racun yang menular dalam hati yang boleh membuatkan keruntuhan perasaan dan mood. tak mau terang panjang, paham paham sendiri la ye.

aku takkan mintak tolong selagi aku mampu, aku takkan mintak wakil seandainya aku boleh berada di dua tempat dalam satu satu masa. serius.

aku berpegang teguh bahawa sekiranya kalau dah diberikan tanggungjawab, kita kena jalankan/laksanakan sebaik mungkin. tanggungjawab tu tak berat, kalau kita betul betul ikhlas melakukannya.


=============================================================================


sesungguhnya aku rindu zaman nie. zaman di mana takde banyak benda nak pikir. pagi bangun mandi, solat, sarapan, salam cium pipi mak, pegi sekolah balik sekolah, solat, makan, tido, petang main bola main guli main badminton main gasing, malam ngaji, main game, belajar, kemudian tido balik. semuanya hepi hepi.

rindunya aku pada zaman kegembiraan tu. aku sangat bersyukur sebab pada zaman tu aku dapat bergembira, sedangkan ada budak budak lain seusia tak merasa benda tu semua. benda tu kita tau dengan tak tau je.

macam mana pun, hidup hanya sekali. jadi budak budak hanya sekali, jadi remaja hanya sekali, jadi tua hanya sekali. cumanya, terpulanglah kepada diri sendiri untuk mencorakkan hidup masing masing.

kuatkanlah hati ini Ya Allah. Jadikanlah pengalaman pahit manis hidup sebagai mahasiswa sebagai kenangan yang tak dapat dilupakan. ada masa kita dipulau, ada masa kita dipuji, ada masa kita dicerca, ada masa kita disanjung. tabahkanlah hati ini, masa yang telah pergi takkan mungkin diputar kembali. Aku hanya hambaMu yang kerdil, tak lepas daripada melakukan kesilapan. oleh itu Ya Allah, berilah petunjuk di masa aku buntu, berilah aku ketenangan di saat aku memerlukan. Amin...

p/s - one more semester to go. I'll try my best. I'll obviously try my best!

Yang Benar,
Shafiq Izwan.


Thursday, February 2, 2012

Tamat Sudah Usia Belasan Tahun!

yeah, lepas nie dah tak ade dah sebutan 'belas belas' bila orang tanya umur. selalu kan kalau orang tanya umur, "umur saye sembilan belas". tapi sekarang tak lagi, aku dah berumur dua puluh tahun. :D

kadang kadang kita sendiri tak sedar yang masa berlalu dengan sangat pantas. dan bagi aku sendiri, rupa rupanya dah 20 tahun aku diberi peluang oleh Allah SWT untuk menumpang di bumiNya. dah 20 tahun. anak mak ni dah bujang tau. hehe.

terima kasih mak ayah, haritu kita celebrate sama sama kat pizza dengan teluk chempedak. ekceli ayah aku tak dapat ikut haritu sebab ade hal.

gambar masa raye. tengah penat. hihi.

serius rindu dengan masakan mak. bihun sup, ayam masak merah, rendang ayam. hmmmm!!

kemudian, terima kasih jugak kepada Cik A, orang kedua yang wish. cik A hantarkan audio lagu 'Selamat Hari Jadi' kat MMS. err pitching kelaut sikit la. haha. :P


terima kasih sangat sangat. walaupun awak tengah seronok sakan sukun bercuti awak still ingat birthday saye. hehe. jaga diri elok elok tau kat sane. ada rezeki kita jumpa lagi insyaallah. saye sayang awak. :))

individu ketiga yang bertuah, Siti Sarah Bt Ramli! dialah antara penasihat dan tempat aku luah perasaan masa sekolah dulu. :D

mane satu?

entahlah mane satu cik sarahnye nie. HAHAHAHAHA. takpelah, yang penting terima kasih ye sarah. tak sangka pulak kome ingat birthday aku. hehe. kau antara kawan baik aku sampai bila bila, aku sanjung tinggi pada kau, aku selalu jadikan kau sebagai pencabar aku. yela kau kan budak pandai. dan aku masih lagi perlukan nasihat dan sokongan kau. aku sayang kau jugak sarah. :))

dan yang terakhir,


ini orang yang paling aku sayang kot. BHAHAHAHAHAHA. mane taknye, dulu mase sekolah asyik kena bahan je. for sure la dia bahan balik kan. tapi dia kena kaw kaw la. hehe. dah kena bahan pun, dia still cool. dia still buat macho dia. rileek saje. eh lupa nak bitau, name dia Tengku Nurlisa. aku panggil TG je. :)

terkejut aku dapat sms die, "syafiq!!happy birthday..ingat nk nyanyi, tp batuk..laa.haha.semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki oke..hegd". firstly, name aku sHafiq, bukan sYafiq. HAHA. Then aku tak paham ape yang dimaksudkan dengan 'hegd' tuh. :PP

terima kasih TG, nanti ade rezeki kite jumpe, aku belanje ea. hehe. :))

------------------------------------------------------------------------------------------------

so macam tu la ceritanya. rasa terharu pulak bila ada orang ingat birthday kita nie. hehe. now I know the true feeling of being wishes. merepek ape

as for me, I try to be a better person, I try to challenge myself. I know that we are not perfect, but we can do something that will make ourself even better.

as for campus life as well, it has been so tight, so busy. sometimes I thought that there were no space to breath. but you know what? I do love this life! I really do! we live only once, so try to appreciate what we got, what we have been through. everything that happens in our life must be for a reason. :))

p/s : MUET tak amek lagi. so kena la prektis BI sikit. lagipun ape salahnye menulis dalam BI kan? bak ayat dalam video Matlut, 'We Need More Positive People In This World'. ok aku nak tido. aku tak sanggup teruskan. kerje masih lagi menggunung ye, jangan lupe!

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
2/2/12, Khamis.

Sunday, January 8, 2012

Homesick

"Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja"
CintaMukaBuku by NajwaLatif.

keadaan yang aku hadapi sekarang nie, saling tak tumpah macam lirik lagu kat atas. banyak persoalan, banyak kata kerja. buat kali pertamanya, aku rasa macam nak lari je dari UTM nie. sebab ape? sebab banyak sangat kerja. ai ai. sekarang nie dah sebulan aku meeting hampir tiap tiap malam.

lagi, dengan program program yang dah dirancang, kebanyakan baru pertama kali nak dibuat, selalu aku terpikir, boleh ke nie?

rindunya kat kawan kawan lama. rindunya kat kemaman. alangkah seronoknya kalau kita dapat berkumpul macam dulu. aku sanggup buat apa saje asalkan kita dapat berkumpul macam dulu lagi. hmmmm.

kan best kalau tengah tension tension, kita boleh imbau zaman sekolah dulu dengan jelas. dapat merasa naik van, boleh bahan member kalau team EPL dia kalah, boleh usha usha budak tingkatan 3, pastu kalau kat rumah kemaman, petang petang lepak tepi jeti, mancing, ambik angin. serius kalau dapat buat balik semua tu, datang la tension mana pun kat aku, insyaallah boleh hilang punya.

tapi walau macam mana pun, aku tak boleh lari. lari takkan selesaikan masalah. aku cuma perlukan sedikit ketenangan, sedikit ruangan untuk aku perhalusi masalah dan kerja satu persatu. pengalaman mendewasakan kita. ya, aku nak dewasa. cara aku bagi semangat kat diri sendiri, sentiasa bisikkan kata kata positif kat diri sendiri. kadang kadang berkesan. :')

"puas sudah aku fikirkan salah aku. aku pikir sana. aku pikir sini. aku pikir atas. aku pikir bawah. aku yakin sangat aku takde buat salah dengan kau. aku dah puas cuba nak buat baik dengan semua orang, walaupun kadang kadang aku sendiri kena tindas. tapi cukuplah. aku tak buat salah, mungkin kau yang cemburu buta. so lantak kau lah. yang penting aku memang tak buat salah."

akhir kata, semoga maju jaya kepada cik A dan membe membe yang tengah nak final exam. buat elok elok guys, dapat dekan, then cerah peluang nak grad first class. goodluck again. :)

p/s - i miss home.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Ahad, 1/8/2012.


Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers