Stop Music? Click Here!

Monday, August 8, 2011

Penat, Haus, Dahaga

pergh. dah lama tak rasa sepenat, sehaus hari ni. last time aku rasa macam ni, masa zaman sekolah dulu kot. dulu masa sekolah, dalam bulan puasa pon training lagi. entah macam mana la dulu boleh tahan. agaknya dulu masa zaman sekolah is the strongest part of me. pastu bila dah tinggalkan sukan tu semua, lemak lemak mula bermastautin dengan banyaknya.

pergh lagi. bestnye kalau tengah tengah haus dahaga ni dapat pekena 100Plus. serius LEGAAA!!! bak kata cik ieda, "tu yang best jadi orang pompuan ni, baru lepas pekena air (air ape ntah aku lupe) tadi." serius ar cik ieda. =.=

berbalik kepada tajuk asal. penat sebab ada program. biasa la tuh kan. then masa otw nak balik ke hostel, nampak la pakcik pakcik polis trapik on duty. serius beb, rasa mengada ngada je diri ni kata haus segala bagai.

nak banding dengan pakcik pakcik trapik tersebut, ape la sangat! dahlah tengah panas, kena berdiri pulak tu. yelah ade korang nampak polis trapik jaga jalan sambil duduk?

sebenarnye ada banyak lagi situasi orang lain. cuma kita nampak tak nampak aje. surely kalau nampak, mungkin akan timbul keinsafan.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Semua amalan anak Adam digandakan kebaikannya sepuluh kali ganda serupa dengannya hingga tujuh ratus kali ganda, Allah Azza Wajalla berkata:” Melainkan puasa, kerana ia untuk-Ku dan Aku sendiri yang membalasnya, mereka meninggalkan syahwat dan makanannya kerana-Ku.” Bagi orang yang berpuasa akan mendapat dua kegembiraan; kegembiraan semasa berbuka dan kegembiraan semasa menemui Tuhannya, dan bau mulut orang yang berpuasa lebih wangi di sisi Allah daripada bau Kasturi.”


jom kawan kawan, kita tuai pahala dalam bulan ramadhan yang datang setahun sekali ni. jangan lepaskan peluang, beramallah selagi ada kesempatan. insyaallah.. :)

p/s - tak sabar nak balik rumah.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Isnin, 8/8/2011, 5.30pm.

12 comments:

ZORA said... [Reply to comment]

btw salam ramdhan bro...:)

Heidi Shafiq said... [Reply to comment]

hehe.. salam ramadhan beb.. :)

amry said... [Reply to comment]

lamanya tak singgah sini..maaf bro...kesibukan melanda diri...hehe
salam ramadhan erk...

gedek! said... [Reply to comment]

TQ sharing....

THE LEKAT LEKIT STORY said... [Reply to comment]

dugaan puasa time sarat ni.. yg akak rasa bila masuk tghari & ptg perut pedih walau x lapar or dahaga.

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

zora - salam ramadhan sahabat DDA! haha.

HS - salam ramadhan bro. terbaik la blog kau. :)

amry - eh takpe bro. sy pon lama tak singgah blog orang. padan la kan. salam ramadhan bro. :)

uncle - sama sama uncle. :)

LL - pergh. dah berapa bulan ek kak? sabar ek, tak lame lagi nak dapat baby. :))

Cik Ieda said... [Reply to comment]

Waaa.. aku tak minum laa. saje je nak wat dengki.. huhu.. sebenarnya, walaupun seorang itu tidak berpuasa, dia tetap menahan lapar dan dahaga kerana menghormati mereka yang berpuasa. ;)

Edy Fee said... [Reply to comment]

takleh blah ayat lemak dah bermastautin.hehehehe
mmg dahaga tambah2 puasa kat negeri ynag panas mcm perlis ni..argh

De Mois said... [Reply to comment]

aku tak berapa nak penat sebab bulan puasa ni memang aku cuti. eceh..terberlagak pulak. haha

Menarik di SuaraSendiri
Pelancaran blogshop SS

Nak beli jersi EPL baru 2011/2012, blogshop SS
moisoutlet.blogspot.com

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

cik ieda - lor. ingatkan minum betul betul. hahah.

edy - ouh. KL pon panas weh. hehe.

De Mois - ade plak terbelagak. hahahaha.

eelobor said... [Reply to comment]

sudah separuh kita berpuasa, tinggal lagi separuh. selamat menjalani ibadah puasa

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

eelobor - selamat berpuasa.. :)

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers