Stop Music? Click Here!

Sunday, August 14, 2011

Ramadhan Al Mubarak

it has been a rough week. really rough week. how am i suppose to say that? entah la.

hari ni 14 ogos 2011, bersamaan 14 ramadhan. bersamaan jugak 4 hari sudah laptop aku a.k.a miss SV kena curi. tak sangka, akhirnya aku sendiri akan jadi mangsa. serius aku tak pernah nak jangka yang aku akan kena. setiap hari aku mengenangkan keberadaan beliau. entah la. aku memang rasa lost. rasa takde arah tujuan. tak tahu apa nak buat. aku rasa sedih sangat, sampai aku tak boleh nak senyum.

miss SV, in memory

pada mulanya bukan mudah untuk aku terima semua nie. tapi syukur alhamdulillah, berkat doa dan sokongan moral orang sekeliling, aku jadi kuat balik. syukur sangat sangat.

terima kasih semua. :)

yang aku kesalkan, habis semua hasil hasil dari semester satu sampai sekarang hilang macam tu je. dengan harddisk yang baru beli dirembat sekali, memang tak dapat buat apa.

aku baru je plan cuti raya ni, nak belajar software software tu semua. siapkan kerja kerja. tapi Allah Maha Mengetahui. kita hanya mampu merancang, Dia yang tentukan. macam yang aku dah tulis kat atas, pada mulanya bukan mudah untuk aku terima semua nie.

pertamanya, bukan senang untuk aku dapatkan Miss SV. tambahan, aku dah mengidam beliau dari masa sekolah lagi. bukannya, "weh rasa nak beli laptop epel la". then terus pergi beli. tak tak. itulah pengambil laptop, kita dulu nak dapat bukan maen susah, dia dapat senang senang je.

keduanya, hidup tanpa laptop, macam bilik tanpa letrik. aku berani kata, semua mahasiswa ada laptop. laptop tuhlah yang jadi tempat aku luahkan perasaan time ada masalah, tempat aku maen game masa bosan, tempat aku buat kerja bila perlu, dan macam macam lagi la.

ketiganya, masa tengah banyak projek ni la, bende ni berlaku. sangat tak aku sangka. bende ni la yang buat aku rasa lemah sangat. segala galanya dalam laptop. dari A sampai Z. apa dia A sampai Z? dari tajuk sampai penutup. lol.

keempat, sekarang ni aku memang zero. pendrive takde, harddisk takde, laptop lagilah. ruginye harddisk aku tak keluarkan dari beg laptop (laptop dikebas bersama beg). padahal baru beli.

OK FINE.

setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya. sokongan moral dan doa sangat penting. sekarang baru aku dapat rasa apa orang yang kurang bernasib baik sebelum ni rasa.

bersalah dengan famili. yeah itu yang aku rasa skarang. dah berapa duit diorang habis nak tanggung aku kat sini. patotnya aku yang bagi diorang duit, lagi lagi aku ni anak lelaki. bile dah jadi benda camni, dah tentu kena pakai duit lagi. ya Allah, panjangkanlah umurku, supaya aku dapat balas jasa kedua orang tuaku suatu hari nanti..

ya Allah, bukakanlah hati mereka mereka ini ya Allah, agar mereka tidak terus terusan melakukan laranganMu..

ya Allah, kau peliharakanlah barangan kami itu, sebagaimana kami memelihara mereka sebelum ini..

ya Allah, tabahkanlah hati kami, terangilah jiwa kami, agar kami sentiasa kuat untuk menghadapi dugaanMu ya Allah.. amin..

dari sini kita dapat tengok sendiri kuasa Allah tu macam mane.. betapa Alllah dah kuncikan hati mereka. dalam bulan puasa pon masih jugak buat benda benda macam ni. setan setan yang kena gari mesti tengah hepi, sebab walaupun diorang takde, tapi misi diorang masih berjaya..

Miss SV, kat mana kau sekarang ni? ape yang dah diorang buat kat kau? diorang lap kau tak? diorang tutup kau kuat kuat tak?


kepada pengambil laptop, jagalah laptop tu baik baik. lapkan setiap hari. shutdown betul betul. jaga software yang ada baik baik. takpelah, dah takde rezeki aku dengan laptop tu, nak buat camne kan. tapi aku takkan pernah putus berdoa semoga Allah bukak pintu hati kau. ingatlah, janji Allah itu pasti. kau tak takut ke dengan azab Allah? Nauzubillah.


dan yang terakhir, terimalah lagu ini;

p/s - jom tuai pahala dalam bulan ramadhan ni kawan kawan. :)

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Ahad, 14/8/2011, 3.51pm.

11 comments:

Fadzli Amir said... [Reply to comment]

Kesian ko...AKU TAU MACAMANa PERASAAN KO TU....apapun tabahkan hati, allah maha adil, apa yg dia buat pasti, yakin PASTI ada kebaikan pada kita...

padlie said... [Reply to comment]

Dugaan di Bulan Ramadhan. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.. Bagi yang TERambil Miss SV tu, ingat la, pintu taubat sentiasa terbuka sebelum ajal tiba..

Teringat masa saya belajar dulu ada seorang cikgu jumpa saya. Laptop dia rosak. Bila saya check, harddisk dia dah corrupt.. Lagi sedih semua kerja dia ada dalam tu (Dia buat Master).. Minggu depan dah viva.. Tapi dia cool je.. "Ujian Allah," katanya sambil senyum kat saya..

Khatijah Hamid said... [Reply to comment]

Aku paham perasaan ko. Laptop tu dh macam bini kedua kita dah. Sabar eh shafiq. Ada hikmah nya tu. Kau jgn sedih sedih okay. Huhuhuhu.

amry said... [Reply to comment]

alamak..rileks bro....sabar sabar....benda dah jadi...kita fikir pon hanya menambahkan kesedihan kita jer kan...semoga nanti ko akan dapat lappy yang lebih bagus k.....

aku tumpang simpati...

IsmailAr said... [Reply to comment]

alamak.. aku phm perasaan ko... kite sbg student ni.. lau ilang pendrive pon... effect die xleh nk jangke.. ko bwk bersabar ek...

riva'i said... [Reply to comment]

kalau boleh kasih saran, coba pakai readmore,
biar keliatan simple,

seperti blog q?
gmn?

ZORA said... [Reply to comment]

la..ko ke yg hilang laptop 2...smalam aku lpak dgn pakguard..dy ade cte sal budak 3 org yg hilang lptop kat blok c..rupenye member aku sendri..
takpe kwan..setiap perkara yg berlaku pasti ade hikmah...nak2 di bulan yg mulia ni..

maaf la kalo komen aku ni mnyinggung ko..maaf ye syafiq...

aleen aiden said... [Reply to comment]

laptop aku pon kene curik 4 5 bulan lepas sbb ade org pecah rumah aku.mase 2 jgn katelah die punye sesalan mcm mane.hu3

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

FA - terima kasih bro. huhu.

padlie - whoah. tabahnya dia. tak sangka. terima kasih bro..

catt - dah boleh nak kata bini pertama tau. huhu. thanks catt,,

amry - amin. mudah mudahan la yek. terima kasih bro..

dekan - tuhlah. pendrive ilang pon tak tentu arah dibuatnya. thanks dekan..

rivai - ok ok saya cuba. :)

zora - yelah aku la tu. takpe takpe.. :)

aleen - same here. :((

ZORA said... [Reply to comment]

raya nak dekat..kumpul duit raya beli baru..

ermm..ko tak wat semayang hajat ke?

Gen2Merah said... [Reply to comment]

adui kesiannya... bersabar ye... ada hikmah semua atas apa yang terjadi.. patah tumbuh hilang berganti.. mesti ada yang lagi baik lepas ini...

salam ukhuwah salam persahabatan

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers