Stop Music? Click Here!

Saturday, May 7, 2011

Hari Cuti

assalamualaikum dan salam sejahtera pembuka cerita. Hehe. Hari ni merupakan hari yang ke enam aku bercuti. Dan cuti aku kali ni tak lama. Dua minggu saja. Enam belas haribulan dah kena balik. Sigh. So apa khabar Ceritera Shafiq Izwan? Dah agak lama aku tinggalkan berhabuk bersawang.

Mula mula balik je, aku dapat satu berita baik, satu berita kurang baik. Oklah, aku ceritakan berita kurang baik dulu. And save the best for last.

Berita kurang baiknya, makcik aku masuk ICU. Terkejut jugak mendengarnya. So semalam kitorang se family, dengan opah sekali, melawat beliau kat hospital segamat. ouh lupa nak cakap, hari khamis dua hari lepas aku bertolak balik segamat.

Alhamdulillah, semalam jugak dia dah dipindahkan dari wad ICU ke wad biasa, iaitu wad empat. Bermakna dah ok sikit la kan? Makcik aku ada kencing manis. Itu lah antara sebab dia masuk ICU hari tu.

Sampai je dalam wad tu, ada enam pesakit. Melihatkan keadaan makcik, kesian sangat aku rasa. Tangan dia bengkak, mungkin kesan ubat agaknya. Tapi nampak dia masih lemah. Cakap pun, slow sangat suaranya. Aku tabik makcik, sebab walaupun dia nampak lemah, tapi masih mampu tersenyum, bergurau. Makcik berseloroh dengan nada yang lemah, “hensem izwan, dah ada makwe ke..” tak sempat nak jawab, mak aku dah potong dulu. Aku hanya mampu tersenyum. Sungguh aku respek pada makcik, sebab ketabahan beliau yang tinggi.

Lagi satu, keadaan dalam wad memang menginsafkan. Biar aku jelaskan. Aku cuba bayangkan aku berada di tempat makcik, terlantar sakit. Ada satu pesakit kat katil hujung, sorang sorang je. Aku cuba bayangkan pesakit tu, diri aku sendiri. Apa yang aku rasa? Apa korang rasa, bila terlantar sakit sorang sorang, tak mampu nak buat apa, yang korang mampu hanyalah berbaring? Mujurlah ada ahli keluarga yang prihatin, yang datang melawat. Kalau takde? Pergh aku kalau weekend duduk dalam bilik pun dah rasa bosan. Tapi mujurlah kemampuan tu masih ada, so ada kudrat untuk pergi mana mana.

Maaf, ayat ayat aku bukan untuk tunjuk baik, tapi sekadar memperingatkan diri kita, dan juga korang korang, kalau ada lagi yang sudi baca blog aku. Itu lah sebabnya aku macam tak berapa suka nak masuk hospital, sebab aku sedih tengok keadaan pesakit. Kalau ada yang family datang melawat ok la, kalau yang sorang sorang tuh? Hmmm..

Masa nak balik, aku tunggu la kat kereta, opah mak semua solat zohor. Kebetulan ada budak lelaki kecik sorang ni, entah apa hal peramah sangat.


Mula mula terserempak la kat depan surau, then aku saja saja la tegur. Sampai aku nak lepak kat kereta pun, dia ikut. Hah, dah ada budak kecik ni, aku pun bertom tom bak la sekejap dengan beliau ini sementara tunggu yang lain habis solat. Fuh. Hilang sikit rasa penat, sedih dan sewaktu dengannya. Best berborak borak dengan beliau. ada satu masa ni, pengawal keselamatan lalu depan kitorang. Dia pun kata, “abang, tu polis penjaga kan?” hahahaha. Yang bagusnya budak ni, dia sopan. Dia tahu panggil aku abang, takde la dia panggil aku “eh” ke, apa ke. Rasa bahagia sebentar bila dia panggil aku abang. Ecewaah. Hahaha.

Cerita pasal budak kecik ni kan. Iklan sekejap ye. Hehe. Masa aku main bola kat rumah, ada la adik member aku ni, kecik jugak, budak perempuan, pakai baju belang pink hitam putih.

Aku – baju pink, masuk main bola jom.
Budak kecik – tak nak la. (tahu pulak dia jawab)
Aku – jom la baju pink.
Budak kecik – kita kata tak nak, tak nak laa! (jerit sikit)
Aku – dah jom jom baju pink. (saja nak buat dia marah)
Budak kecik – baju kita bukan baju pink la, baju kita baju pink hitam putih tau!!

Hadoyai. Tak larat aku nak sambung tulis perbualan kitorang. Banyak lagi sebenarnya yang menarik, tapi tulis yang tu jer la dulu. Seronok kan melayan budak budak ni.

Okay, habis iklan. Nak mula cerita baru pulak, yakni berita baik. Dan berita baiknya, aku dapat sepupu baru, yeaah! Haha. Sepupu perempuan kali ni aku dapat.


amanda

Em, umurnya, kalau tak silap baru dua minggu. Syukur Alhamdulillah. Semoga Amanda membesar dengan sihat. Dan semalam jugak hari jadi ibu dia. Selamat hari jadi cik ana! Berita baik tak dapat nak cerita panjang panjang la, sebab si Amanda nya belum besar lagi. Hehe.

Btw, aku rancang nak tulis pasal senior senior aku yang dah habis belajar kat UTM. Insyaallah dalam masa terdekat ni. Kejap je kan masa berlalu. Oklah, dah penat menaip. Kalau ada umur yang panjang, bertemu lagi kita di post yang akan datang. Salam. ;)

p/s – rindu si dia.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
SABTU, 07/05/2011, 9.07AM.


6 comments:

zora said... [Reply to comment]

muka legend tapi hati cute la ko ni..hahaha..bgus2..mngisi asa lapang dgn bdak2...
yg p/s tak leh bla 2.. rindu si dia..sape 2 wei...:P

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

kata jambu. hahaha. best dowh layankan bebudak ni. rindu sape? rinduuuu uuuuu.. rindu serindu rindunyaaaa.. aaaa... HAHAHHAHAHAAH!

Fadzli Amir said... [Reply to comment]

Salam...moga makcik ko cepat sembuh dan yang terbaik untuk dia..tahniah sebab dapat sepupu baru...hehehhe

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

@Fadzli Amir
salam. terima kasih banyak banyak ye bro.. :e:

ikhwansyazni said... [Reply to comment]

blog awk terbaik

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

@ikhwansyazni
blog kau pun terbaik jugak la. lagi ok dari aku kot. tunggu masa nak naik je tu. hehe.

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers