Stop Music? Click Here!

Monday, November 1, 2010

Macam2

macam2. so kat sini aku nak story sikit pasal pengalaman aku kerja kat restoran ni. hari2 aku observe. makin hari2 aku dapat tahu betapa takde yang mustahil untuk berlaku.

sebagai contoh. ramai gila pasangan melayu-china makan kat sini. ulang sekali lagi. pasangan melayu-china. bukan melayu dan china. maksudnya yang laki melayu dan yang perempuannya pulak cina. mula2 aku memang pelik gila. ye la. aku tak pernah nampak pasangan ni. dulu masa kat sekolah je ada member aku yang beria-ia nak usha budak cina. tapi tak dapat jugak. balik pada topik asal, bukannya 1,2 pasangan je, malah ada lebih dari 5 pasangan melayu-china makan kat situ. so dari minggu ke minggu melihat diorang. akhirnya aku faham. tak pelik pun sebenarnya. mayb juz aku yang jakun sebab kat tempat aku dulu tak pernah nampak pun melayu-china couple. hehe.

then aku tanya member aku kat situ, budak cina. "dekat KL ni memang ramai couple cina-melayu ker?" so dia jawab. biasa la. yang melayu tu ayat kena power jer la. hah. aku tak sangka dia jawab mcam tuh. aku ingat dia nak kata yang melayu tu hensem kaya gila bagai. lagi satu. aku rasa kemuncak kepada oberservation aku. pasangan melayu-jepun. hah. aku sendiri pun tak percaya pada mulanya. tapi lepas dengar diorang bincang2 dalam bahasa jepun (aku sure bahasa jepun sebab aku tgk cite law of ueki xD) masa aku nak amek order tuh. hmm. aku yakin dan pasti. itulah orang kata namanya jodoh kan? kuasa tuhan siapa boleh lawan. mana lah tahu aku kahwin dengan orang cina kut nanti? whoa gila kau berangan jaohnya x jumpa jalan balik karang. hahahaha.

dan semalam. JAILANI SIDEK dengan anak, saudaramara dia kut datang makan kat sini.
JAILANI SIDEK DENGAN SAPE TAH TU

masa amek pic ni. anak, saudaramara dia dah tunggu kat luar. fuh. anak dia lawa beb. nasib baik aku lupa nak mintak no. kalau tak hari2 anak dia makan kat sini. weyh blah la shafiq ape kau merepek ni. haha. btw. tersangatlah aku excited dapat jumpa jailani sidek. selama ni tengok dalam surat khabar, tv je. maklumla kita jauh kat terengganu, mana nak dapat jumpa. bangga aku dapat jumpa pemenang piala thomas 1992 ni. lain kali kalau datang makan sini lagi boleh masukkan nama saya kat kelab nusa mahsuri ye bang. haha.

lagi nak cakap. pasal ragam dan perangai customer ni. macam2 karenah. (:
ada customer ni. entah mengada ke apa aku tak tau. berapa punya lama dia mengomel. "saya nak minum air mana ye? air apa yang special kat sini? air apa yang kat sini ada kat tempat lain takde?" aku menunggu dengan penuh setia. maklumlah. customer diutamakan. takde customer. tak masuk la gaji kitorang semua. then last2 dia pun buat keputusan. "xpelah saya nak makan dulu, karang baru saya order air," hah akak ni lawak betul la. =.=

ada jugak yang konon duit tak cukup. pastu salah sorang pun bunyi lagak, "dah la biar aku bayarkan. (sambil keluarkan something dr dompet) biar aku bayarkan duit parking ok?" masa tuh aku dah ready nak sambut duit dia. boleh pulak dia buat lawak yang memang kaw2. kau memang terbaik bro. hahahaha. last sekali aku nak cakap, orang KL memang pakai seksi2 ek? dah taraf makcik pun pakai macam tu lagi. tak sangka apa yang aku tengok dalam drama dulu sekarang betul2 aku tengok depan mata. apo nak di katoooooo.....

kesimpulannya. aku harap aku tak terkena kejutan budaya. yang pasal orang KL pakai seksi2. memang betul. pergi jalan KLCC, cuci mata. jalan timesquare. lagi cuci mata. yang berpeluk2 pun ada. even kat wangsa walk yang sangat dekat dengan tempat aku pun dah boleh cuci mata. nak buat macam mana kan, takkan nak jalan sambil tutup mata? itu cari nahas namanya. ceh alasan semata2. haha. itulah. aku pun risau. masalahnya yang berpakaian macam tu majoriti anak melayu. ekceli aku nak sangat2 tegur diorang. malu la kita anak melayu. dah sah2 islam kan. tapi nak buat macam mana. aku tak berani. silap2 haribulan, aku pulak yang kena saman. so sama2 la kita doa supaya diorang berubah. insyaallah..

END OF STORY


4 comments:

IsmailAr said... [Reply to comment]

hhaha.. ade simpan x law of ueki tu? nak copy

Mohd Shafiq Izwan B Abdullah said... [Reply to comment]

ade2. full episode. hehe. mlm karang klo maen bdminton bwk trn r pendrive.

DIDI said... [Reply to comment]

haha..rugi ah x mtk no ank sdare die..lau mg mtk konpem ah dpn..tup2 dpt jd ank buah jailani sidek..perh!!

Mohd Shafiq Izwan B Abdullah said... [Reply to comment]

dokleh r, anok ye lawo ngak ekpon. sape la kite ni nok no ye. haha. dakpe, konpem jailani sidek mr makan situ lg. ms tuh buleh r usya2 nk jd anok buoh ye. haha,

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers