Stop Music? Click Here!

Tuesday, November 16, 2010

di mana kan ku cari ganti


*aku tulis straight apa yang ada kat otak nie*

apa yang aku nak tulis sebenarnya nie? aku pun x tahu. sebab aku agak boring sekarang ni. aku plan nak tulis apa saja yang terlintas kat otak aku. ekceli aku tengah bukak blog someone ni, tah sapa aku pun tak kenal. ada lagu jiwang. macam best. layan saja. haha. orang pompuan memang suka lagu jiwang2 ka?

lagi apa? ouh. ingatkan balik rumah seminggu ni dapat jimat duit sikit2. duit belanja makan dah save. tapi bila dah baiki motor, pasang tali raket, betulkan kasut, haih. agak melayang duit. terjejas angan2 nak beli dslr. lagi. apa cerita KSJ sekarang? dengar ada yang raya haji kat sana. macam mana agaknya tuh?

raya haji kat sini. macam biasa kut. tak seseronok masa kecik2 dulu. ya itu sudah pasti. dulu, ramai2 pergi sembahyang raya, habis sembahyang kita pergi tengok encik lembu, kesian beliau nak kena sembelih. ada yang pakai baju merah, kononnya nak tarik perhatian beliau. ada jugak encik lembu yang tak boleh menerima hakikat. contohnya, dah kena ikat pun, sibuk nak sondol2 orang. tak kurang juga ada yang redha, beliau kool, beliau kata dalam hati, buat apa nak marah2, time nak dijemput illahi ni kena banyak sabar. lepas tu lagi, kau raya rumah aku, aku raya rumah kau. wah mak kau masak sedap. mak aku pun masak sedap. ada yang tak malu mintak duit raya. almaklum la budak2. kemudian, ramai2 kita pergi raya rumah sebiji2, macam raya aidilfitri. tengok, lagi muka tak malu. dulu walaupun dapat Rm0.20, RM0.50, cukup besar la tuh. RM0.50 dah boleh dapat lima batang aiskrim kat rumah cik syidah. dan cik syidah masih jual aiskrim dia sampai sekarang. (:

lagi... aku teringat masa maulud nabi masa darjah berapa tah. masa tu kat kampung. dan kebetulan saudara aku ajak pergi berarak kat beliau punya sekolah
agama. dengan tak dapat kertas selawat, aku hanya baca apa yang aku ingat. yang paling sedih sekali, sorang pun aku tak kenal kat situ. memang rasa isolated gile. kalau maulud nabi kat tempat aku sendiri, kalau tak ingat selawat, boleh jugak sembang2 dengan member ke. hehe. yang sedap, dulu kalau kelas fardhu ain aku buat perarakan kat kawasan perumahan polis marin nie, bila pusing setiap blok je, mesti sorang2 bunyi, "weh dah nak round rumah aku ni, cepat lambai tangan," hape kejadah. hahaha. cop2. apehal pasal maulud nabi pulak ni? ah biarkan aja. kata mau tulis straight apa yang terlintas.

lagi lagi... ada member aku ni, tetiba jadi 'gong'. dua tiga hari lepas aku tanya beliau bila balik kemaman, kata beliau tak tahu lagi. so fine la. lepas tu dia tanya kenapa aku tanya beliau. aku tak reply sms beliau, malas nak menaip. kemudian beliau siap call lagi, boleh2 tanya kenapa aku tanya beliau bila nak balik. rupanya. beliau dah ada kat kemaman dari dua minggu lepas. hah rasa bersalah ke bang? rilek la. aku juz plan nak ajak ramai2 keluar melawat mesra mall je, bukan nak pinjam duit ajak main cs ke apa. moralnya aku rasa, tak payah la nak kelentong2.

lagi lagi lagi... ouh ya. petang tadi aku sempat melawat menziarah tempat kerja aku dulu. wah sudah ada dua pekerja baru. dan kedua2nya juga perempuan. nasib aku baik, orang yang tak pernah aku jumpa selama aku melawat kedai tu, kak nani kebetulan tengah kerja. selalu kalau aku melawat situ, kak nani mesti takde. alhamdulillah sihat beliau. kak nani dulu antara yang gila2, aku ingat dulu time aku satu shift dengan beliau, dari mula sampai habis kerja gelak2. tapi sayang, masa dah nak dekat2 berhenti kerja tu, ada sikit salah faham antara kitorang. tapi masa tegur tadi, nasib baik beliau baik dengan aku. saya minta maap kak nani, dulu tu salah saya.

pasal sorang lagi, din. aku ingat lagi time kita kerja shift malam. kitorang berkenan sangat mainan yang dalam telur yang kena letak duit RM0.50 tu. tunggu punya tunggu, jam pukul 3 pagi. ah orang memang takde. apa lagi, tong telur tu kitorang angkat, goncang2, biar telur yang kitorang nak tu jatuh kat bawah sekali. cop bukan telur, kapsul ye. maaf. sesudahnya, macam2 barang kitorang dapat. perakam suara yang berfungsi untuk dua minit lepas tu rosak, sarung tangan naruto, dan banyak lagi.

memang macho ah sarung tangan nie.

langsung balik kerja, pergi kerja, aku pakai sarung tangan ni. hah aku peduli apa orang nak kata. orang bukan kenal aku pun. hoyeaah. harap sangat cuti sem nanti dapat kerja kat situ. insyaallah. amin.

akhir kata, setiap pertemuan, ada perpisahan, kan kan? cewaah. so senang kata. setiap detik, setiap saat, jadikan la ia dengan penuh bermakna. ambik gambar banyak2, best untuk diimbau balik pada usia2 emas nanti. ya itu dia saranan daripada Dato' Dr Sengal Ubi. sekian wassalam.



Yang Benar,
Shafiq Izwan

2 comments:

cik ida said... [Reply to comment]

nak glove tu.. ;)

Mohd Shafiq Izwan B Abdullah said... [Reply to comment]

btol nie? sem depan sy bawak. klo sy ingt letak kt mane la. haha.

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers