Stop Music? Click Here!

Wednesday, November 10, 2010

minggu depan pulak

akhirnya. exam terakhir untuk minggu ni habis suda tepat jam 4.30 petang tadi. satu kelegaan dirasai, tapi bila pergi tengok carry mark titas sebentar tadi terus terdiam aku. =.=
em. benda yang lepas tu biarlah. salah aku sendiri jugak. berani buat berani tanggung.

semalam, aku dan Dinie pergi mengembara ke butik sukan di petaling street. dari pemerhatian kami, sungguh banyak butik nike dan adidas di situ. sambil jalan2 kitorang tanya harga. agresif amat peniaga butik2 sukan di petaling street. kalau boleh nak paksa kita beli. contohnya macam satu butik ni, aku tanya harga dan dia beritahu harga sweater tersebut RM65. kemudian aku bertanyakan sweater yang lain, still harganya lebih kurang sama. agaknya sebab kurang puas hati sebab aku banyak kali tanya harga (padahal aku tanya 2 kali jer), dia pun sound.

penjual butik sukan : lu mau beli ke tak mau?
pembeli yg x bersalah : nanti la, saya survey2 dlu.
penjual butik sukan : lagi sekali saya tanya, lu mau beli ke tidak?!
pembeli yg x bersalah : erk. tak mau..
penjual butik sukan : kalau lu tak mau beli lu boleh bla. kalau lu mau beli baru lu tanya.

hati siapa tak panas. ditanya elok2, dijawab kasar2. harap la tempat tu tempat kau. malas nak layan, dengan hati yang panasnya pengembaraan diteruskan. boleh dikatakan, semua butik berperangai macam cina dalam dialog tu. cuma kali ini, diorang agak sopan, but still memaksa. then, pengembaraan terhenti lagi di satu butik. cina perempuan penjaganya. kali ini harga tersebut berharga RM85, lagi mahal. diskaun diminta, dan diluluskan, iaitu RM65. diskaun diminta lagi, dengan alasan kononnya duit tak cukup. diskaun diluluskan lagi, dengan harga RM50. kami cuba minta kurang lagi, tapi dinafikan. beliau kata beliau jual sweater tu kat mat salleh RM180. wau mahal gila. sebenarnya takde niat pun nak beli, juz saja nak tengok sampai berapa boleh kurang harga. baru saja pengembaraan ingin diteruskan kerana tidak berminat dengan harga di butik tersebut, tiba2 beliau berkata, "RM30 la dik, mau?" whoah. dari RM85 ke RM30? aku rasa agak jauh kut bezanya. kesian mat salleh kena tipu. kami senyum kepadanya dan meneruskan pengembaraan.

kami singgah lagi di satu butik. seperti biasa, harganya RM85. minta kurang, dapat RM70. hmm. setapak kami ingin melangkah pergi, beliau berbunyi, "bagi u RM50 la," tak layan. dua tapak, "RM30 ok?" hmm still tak layan. akhirnya pada tapak yang ketiga kami melangkah, beliau berbunyi dengan nada putus asa, "ok la, kasi u RM25," dengar je RM25, terus kami berpusing balik ke butik tersebut.dan setelah memilih milih milih, akhirnya kami pun angkat la sweater tersebut. whoah whoah. dari RM85 ke RM25. banyaknya beza. agak kesian betul la kat mat salleh yang kena tipu. nampak sangat harga asal sweater tu murah lagi dari RM25. biasa la, dalam meniaga mesti mau untung, tapi agak2 la. sampai RM85, RM180, ape cer? nasib baik la aku bukan mat salleh, kalau tak hidup2 kena kencing. betul tak jujur la peniaga butik2 tersebut. pulak tu memaksa kita beli. nasihat aku di sini, kalau setakat nak survey2 barang kat petaling street, baik jangan kut. dah la peniaga lelaki ramai muka menakutkan, lagi kalau dia naik suara. fuh.

kemudian pengembaraan diteruskan ke times square, tengok wayang dan jumpa my girl.


tapi sayang. kitorang dapat jumpa sekejap je. sebab kedua2 my girl tengah kerja, dan fyi mereka bekerja sebagai penjaga pintu lif. sabarlah darlings, honey dah graduate nanti tapayah la darlings susah2 lagi kerja macam ni. tapi honey graduate lagi 2 tahun setengah tau. HOHOHOHOHO. akhirnya pengembaraan pun tamat setelah menonton MEGAMIND. oh ya. siapa yg belum tengok, anda dicadangkan tengok. berbaloi RM11 untuk tengok MEGAMIND. sememangnya yang terbaik dalam memecahkan perut manusia. xD

dan besok bakal bermula lagi pengembaraan; perjalanan pulang ke rumah. yay Encik B, besok jangan buat hal kat tengah jalan ok. beta mahu cepat2 sampai ke rumah. ^^

akhir kata, Selamat Hari Raya AidilAdha, Maaf Zahir Dan Batin. kalau ada sesiapa nak bagi duit raya anda sangatlah dialu-alukan. sekian terima kasih. (:

p/s: whoah memang skema gile bahase tulisan aku kat post nie. trime kasih kerana sudi membace. haha,




6 comments:

suE.. said... [Reply to comment]

btw.....actualy ko stdy kt ane nie sypiq....
kate je kt k.l tp smpai skrg ak x tau ko kt mne..?
sombong bangat..

Mohd Shafiq Izwan B Abdullah said... [Reply to comment]

hoyeaah. hehe. aku study kt UTM ler. bkn aku da bitau ke? tu la org mabuk bercinta macam mane sgt la kan. HAHAHAHA.

suE.. said... [Reply to comment]

haaissshhhh.....jgn kate gtu..dop baek..
ble mse anda bgtau..phtu nk slahkn org....huhu
utm tu mano.???
btw..ko giler...hahaha

Mohd Shafiq Izwan B Abdullah said... [Reply to comment]

UTM kt skudai ade, KL pon ade. aku mmg gila pon. HOHOHOHOHO.

suE.. said... [Reply to comment]

ohh..i c...
tau lame dah...ohhoohohoh

Mohd Shafiq Izwan B Abdullah said... [Reply to comment]

tau xpe. haha.

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers