Stop Music? Click Here!

Monday, July 18, 2011

Rasa Macam Nak Berhenti.

Aku gagahkan diri untuk menekan keyboard.

Trauma. Sedih. sangat kecewa. Itu antara perkataan yang aku dapat describekan dari dalam otak aku ni.

Segala keghairahan untuk jadi AJK any program, hilang macam tu je. Malu. Ini baru program pertama kena handle dengan kawan kawan lain, tapi failed (separuh).

Rasa malu dengan senior senior. Sebab masa diorang yang handle dulu, sambutan amat menggalakkan. Rasa meriah sangat. Serius aku malu dengan senior senior.

Nampak sangat dah di situ aku ni tak reti nak handle program. Ouh no. kalau ikutkan hati, mau saje aku tarik diri dari mana mana program dari sekarang. Tapi tak boleh, aku ada hutang dua program yang belum dilunaskan. Nak tak nak, kena lunaskan jugak la.

Lepas tu sem depan quit eh? Tumpu kat belajar, assignment, project je. Best woo. Yelah, bila dah camni, rasa segala payah yang kitorang lalui sepanjang nak adakan program ni macam tak berbaloi. Tak tau kalau ada member lain yang rasa it’s ok, tapi pada aku it’s not okay.

Tapi salah kitorang jugak. Tak bincang betul betul. Tak jumpa betul betul. Juz post kat group fb dalam masa sebelum 1,2,3, hari sebelum event berlangsung.

Entahlah. Sekarang aku betul betul rasa tawar hati. Letak gula banyak mana pun tak rasa manis lagi. Kecewa sangat.

Macam aku cakap tadi, aku dah hilang semangat untuk join dalam gerak kerja sesuatu program. Risau perkara yang sama akan berulang. Ouh tak sanggup aku, kerja orang lain hancur disebabkan aku.

Sebab apa aku terasa sangat? Sori. Kehadiran tak sampai separuh. 30% saje kedatangan. Kalau separuh serius aku boleh terima lagi. Macam macam aku dengar. Ada yang tak tahu. Ada yang tak bangun tido. Ada yang tak nak pergi. Ada yang tak tau benda tu wajib.

Tapi nama program pun Ramah Mesra. Takkan untuk tahun 2 dan 3 saje. Kitorang dah kenal.

Seriously rasa bersalah sebab ada yang tak tahu, ada yang tak tahu benda ni wajib. Rasa bersalah sebab tak brief diorang betul betul. Aku ingatkan sekadar memperingatkan kat fb dah cukup.

Bukan apa. Aku rasa rugi diorang tak dapat rasa pengalaman program ni. Bukan sikit yang tak dapat pengalaman program ni, tapi RAMAI gila. At least aku ada cerita untuk diceritakan kalau ada orang tanye, “weh camne program ramah mesra persatuan kau?”

Aku boleh jawab, “best gila wooh.” Rugi rugi. Program setahun sekali. Tapi.. entahlah, nak buat camne. Dah tu aktiviti untuk pagi tu dah la best gila. Pergh rugi rugi.

Mintak maaflah juniors sebab kitorang semua, korang tak dapat merasa pengalaman tu.

Tapi entah kenapa aku still tak puas hati tentang kehadiran, walaupun majority kesilapan, adalah kesilapan kitorang. 30/100.

Jujur aku cakap, aku trauma sangat dengan perkara ni. Macam, its haunts me. Hmm. Aku kena kumpul balik semangat semangat aku. Sebab ada dua program lagi yang belum jalan. Kalau nak quit pun, sem depan la.

Bukan apa, orang atasan aku penah cakap camni, “takpelah capiq, bukan semua program yang kita buat ni lancar.” Masa ni program yang aku join tu ada sikit masalah. Alhamdulillah dapat setel.

Kata kata dia tuh la yang buat aku kuat kadangkadang. Time nak anjurkan program, time ada masalah, selalu aku ingat kata kata dia tuh. Betul jugak kan.

Sem depan, biarlah join sbg peserta saje. Aku malas dah nak take part as AJK. Tak sanggup perkara sama berulang. Malu. Malu. Malu.

Tak pun, focus kat kelab foto saje. Kalau buat aktiviti untuk kelab foto takpe, sebab melibatkan peserta dari semua course. Tapi kalau buat aktiviti untuk junior sendiri, ouh aku tak sanggup.

Itu semua masih dalam pertimbangan minda aku yang masih segar dengan ketraumaan ni. Maybe dah lama lama okay la kot. Tapi kalau boleh aku tak nak ingat pasal event pada pagi tu.

Nasib baik pengarah program (member aku) dapat catering baik punya. Dewan design cantik, makanan sedap. Aku sebenarnya tak sabar nak tunggu habis event, nak lepaskan diri dari semua frustration yang ada. Sebab tu tadi aku buat betul betul. Senior aku cakap, majlis makan malam tebus balik, buat gempak gempak punya.

Alhamdulillah result dari majlis makan malam tadi dapat respons yang baik daripada diorang semua. Tapi aku still down bila ingatkan kejadian pagi tadi. Aku perlukan morale booster.

“MAJLIS MAKAN MALAM A+++” ulas seorang lecturer.

Kejadian ni, menjadi pengalaman dan pengajaran yang sangat berguna bagi aku. Segala silap silap, akan aku catit untuk jadi panduan untuk program akan datang. Itu pun kalau aku ada semangat nak join lagi.

Mintak maaf juniors sebab tak dapat bagi korang pengalaman program ni. Harap korang faham, kami AJK AJK program pun manusia biasa. Tak lepas dari buat silap. Malahan kebanyakan kitorang pertama kali terlibat dalam program.

Yang lepas biarlah lepas. yang buruk dijadikan sempadan, yang baik dijadikan tauladan. Kalau kita tak silap kita tak belajar kan.

p/s - semoga yang baik sahaja hendaknya. pergh sumpah ngantok gile. harap bangun besok pagi dapat memori indah.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Isnin, 18/7/2011, 03.15AM.

10 comments:

wan muhammad hazem said... [Reply to comment]

Biasa la tue Shafiq... Pengalaman yang ajar kita utk terus kuat... Aku rasa, ko akan rasa lebih tertekan jika ko duduk kat tempat aku time aku wat USR kt Kampung Krubong Tengah.... Yg tue lagi tekanan, coz aku perlu berhadapan dengan korang, dengan pegawai, VIP, penduduk kampung, pihak sponsor, wartawan, pihak sekolah, pihak surau n macam2 lagi la... Tapi aku harap, ko jgn mudah putus asa... Insyaallah, suatu hari nanti, ko akan kuat jugak... =)

DIDI said... [Reply to comment]

ok skarang baru mu tau kan bkn sng nak handle program nok2 program hok ade kaitam dgn kehadiran yang rama.. tapi xpe mungkin mende ni jadi pengajaran sebab kalu x jadi x tahu.. aku nk bagi nasihat sket la sebab aku duk prasan sek mu( tapi bukan mu saje, budak taon 2 masa batch aku) memang ske handle program sepenuhnya melalui FB.. kne igt FB ni bkn sume org on9 pastu kadang2 msj melalui fb ni bkn sume org paham walopon kite tulis detail cam gile dalam tu. Gane2 pun kne face to face jgk dgn peserta cam sek ak wat dlu..smggu sblm event tu mmg hari2 jupe junior..tny psl pakaian ready x lg, persembahan bereh x lg pastu mcm2 lg ah.. Tapi takpe la walopon event pg xok still cover ngan dinner owp..anyway...Gudjob! sory xleh join sbgai VVIP..ekekeke

Cik Ieda said... [Reply to comment]

Salam, hey jangan risau okey. my first program pun kelam kabut, but it went well. so does you. eh tak, yours lebih hebat! bukan mudah nak handle almost 200 people but you guys make it. Salah mereka juga tak alert. Kawan-kawan mereka pun tak ingat-mengingati antara satu sama lain. apa pun, maaf sebab tak join sesi siang hari. ade seminar di luar. Insyaallah lepas ni program akan datang kita musyawarah baik-baik. sehabis baik. cayalah shafiq! keep it up brother!

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

ajim - tu ah. aku sebenarnye time aku ada masalah dalam program, aku selalu bayangkan diri aku, dalam keadaan kau. aku ingat lagi kau cakap kau nak pengsan sebab penat handle usr tuh. aku tabik gila dengan kau. aku program yang kecik ni pon tak boleh nak handle, lagikan plak USR yang macam korang run tu. agaknya dah tak jadi usr, tapi jadi GOP. haha. tekanan kerja aku tak kisah jim, yang aku kisahnye sambutan peserta tuh. tapi takleh nak buat ape la kan sebab silap kitorang sendiri jugak. takpe jim, KALAU aku dapat balik semangat aku, aku try yang terbaik.


didi - at least, sek sek mu ngn budok tahun 2 masa batch mu, program tak failed. tekang molek aku. sunggoh. malu. kecewa sangat. tapi sebab silap sendiri, nok wak gane. tuh ah, nasib baik dinner dapat kaver failed program pagi tuh. tobak aku trauma sangat ni nok handle program lagi.
owoh, kitorang reservedkan doh meje ke mu semalam. hahahah.

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

cik ieda - thanks cik ieda. itupon sebab sy dapat team yang terbaik. kesian ajk aktiviti dah perah otak reka itu ini, tapi tuh la. but still i feel guilty. trauma. sy risau dengan program foto famili day tuh nanti. takot kejadian same akan berulang. ahhh.

zyan said... [Reply to comment]

ShafiqIzwan..awk boleh punye!
yakin dan percaya...bnde2 ni sume yg boleh buat awk kuat sbenarnya...
kegagalan kali pertama, xsmstinya awk gagal utk seterusnya...
k i wish u all the best!^^

gedek! said... [Reply to comment]

Jangan pulak sem depan buat-buat tak tahu pulak....

IsmailAr said... [Reply to comment]

at least ade pengalaman. ok la tu.

fadhdeela said... [Reply to comment]

mcm mana wat comment ada smiley tu erk??? smart la! ajar sikit

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

zyan - i'll try my best k. huhu.

uncle - memang itu plan asal pon. hmm.

dekan - pengalaman yang mengerikan.

fadhdeela - erk. itu sy amek kat blog yang ade tutorial la. hehe.

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers