Stop Music? Click Here!

Sunday, July 10, 2011

KL Gangster Review


Ok fine. Review ni memang dah ketinggalan la. dah berapa lama filem ni keluar, aku baru nak review. Hahaha. Sorry to say la, tak sempat nak tengok. Tapi takpelah, aku nak tulis jugak. Aku nak luahkan apa yang terbuku di hati pasal filem nie. Hehe.

Rasanya synopsis tak payah aku ceritakan la, memang korang semua dah tau kan? Juz nak ceritakan beberapa part yang best dan yang tak best(sikit je yg tak best).

Pertamanya,

WATAK JAI, LAKONAN ADI PUTRA

Baek ah! Pergh aku tengok watak Jai ni, jadi takut pulak. Serius ganas gila aku tengok si Jai ni. Nak nak masa babak pertarungan pertama si Jai ni, dia ayam ayamkan je mamat yang dia nak belasah tu. Memang nampak ganas la. adiputra berjaya membuatkan watak ni sepadan dengan slogannya, TAK TAKOT MATI. Terbaik la adiputra.

Keduanya,

SLANG/LOGHAT/CARA PERCAKAPAN YANG DIGUNAKAN

Ada dalam satu babak ni. Masa Jai lepak lepak dengan konco konco dia lepas songlap duit Dragon, masa ni semua still cakap dalam slang melayu lagi.

Kemudian ada lagi satu babak, masa Jai tengah berbincang dengan konco dia yang diorang akan join Shark. Tetiba ada sorang konco dia ni yang berkepala agak botak cakap dalam slang cina. Apehal? Cakap dengan Jai pulak tu. Nasib baik watak si Jai tu maintain cakap melayu.

Then, yang watak Fadil a.k.a abang long dil plak. Masa permulaan cerita cakap ‘gua, lu, bro’. pastu bila dah dalam sikit cerita, cakap aku kau pulak.

Ketiganya,

SCENE PERGADUHAN

Tak dinafikan, babak gaduh dalam filem ni memang terbaik. Walaubagaimanapun bagi aku ada jugak sikit sikit babak yang kureng.

Contohnya dalam babak masa Jai serang Ajib, then Malek selamatkan Ajib pastu gaduh plak dengan Jai. Kalau korang perasan orang lain yang bergaduh kat belakang tu Nampak macam, alahai. Memang la masa tu kamera focus kat Jai dengan Malek, tapi orang gaduh kat kiri kanan diorang tu still nampak lagi. Bila aku ulang ulang tengok, nak tergelak pon ada tengok. Tapi bagi aku babak ni antara paling best, sebab bermulanya abang dan adik bergasak. Cayalah.

Keempatnya,

PENGGUNAAN LAGU PADA MASANYA

Ini satu lagi aku tabik. Lagu lagu yang dimainkan pada setiap babak, sangat kena pada tempat dan masanya. Babak babak tu jadi hidup, jadi menarik. Pelajaran berguna, iaitu pemilihan lagu latar sangat penting rupanya.

Kemudiannya, nak ceritakan beberapa lagi pandangan yang aku dapat daripada cerita ni.

BABAK MAK MALEK

Yang ni betul betul menginsafkan. Kesian bila tengokkan mak si malek tu jual kerepek kat tepi jalan. Kat tepi jalan. Adoyai.

TERER BETUL GANGSTER GANGSTER NI BERGADOH EK?

Betul tak betul tak? Maknanya diorang ni ada seni mempertahankan diri la kan? Ni dah lari dari objektif sebenar belajar seni mempertahankan diri. ke ada pandangan lain?

BESAR KEPALA

Faktor ni yang buat cerita ni best aku rasa. Besar kepala. Aku yang nengoknya jadi geram yang amat. Masing masing cakap, “suka hati”, “lu sapa nak halang gua”, “pegi mampos”. Macam takde perasaan nak beralah langsung. Macam diorang rasa diorang tu unbeatable. Ggrr..

Dan akhir sekali,

SHARK JADI ARWAH

Entah kenapa, aku tak puas hati Shark mati dengan pistol je walaupon dah kaw kaw kena belasah dengan Malek. Hahaha. Kasi la Shark mati dengan penuh seksa dan rintangan sikit. Kasi lepas geram. Buat la Malek hentam kepala Shark sampai hancur ke. Shark tu kerek gila kot. Last last mati dengan pistol je. Opps lupa, watak Shark tu pengarah sendiri yang lakonkan. Hehehe.

Tengok, best ke tak best filem ni? Sampai aku tulis pun dah macam geram sangat. Haha. 12 juta tahniah aku ucapkan kat Shamsul Yusof. Kenapa? Dah la dia pengarah, dia jugak yang berlakon, watak besar plak tuh. Then watak yang dia lakonkan tu pon, bagi aku menjadi. Sampai aku sendiri rasa geram. Hahahaha.

Kepada korang yang belum tengok lagi, tengok tengokkan la. filem keluar 30 Jun tapi 9 Julai baru aku dapat tengok. Hehe. Tapi serius aku cakap, best la filem ni. Moh le tengok! :)

p/s – 3 bulan sudah. ILY.

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Ahad, 10 Julai 2o11, 11AM.


8 comments:

amry said... [Reply to comment]

tak per bro..lambat review pon tak per..aku punya teruja ngan filem ni, hari pratonyton dia aku dah tengok..hehehehe...memang tarbaek la....

tapi aku best ar cara ko kasi review..lain do dari yang lain....ko nyer review more to scene..he..

tak per tak per...lain dari yang lain tu yang mahal tu....Peace yo :)

**aKU PON GERAM DER NGAN sHARK....toya tul la...kalau aku aku toreh2 isi daging dia pas tu aku renjis ngan garam..biar dia terseksa..nuahahahahahaha

Isteri Encek Bard said... [Reply to comment]

baru tengok semalam

ZORA said... [Reply to comment]

hahaha...aku tgk lama da cte ni...best bro...

aleen aiden said... [Reply to comment]

yeah!kawan aku mengdonlod citer neh dgn jayanye,maka aku berkesempatanla gak tengok..hee

stuck said... [Reply to comment]

ape ape pun cter nih mmg mnarik...
pnye kekuatan sndiri...heee~ =))

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

amry - pergh trimas bro. laen dari yang laen tuh. hahaha. :P
tuh la kan. geram betul last2 dia mati kena tembak je. haha.

IEB - best tak best tak? hehe.

zora - naseb walaupon tengok lambat ke'best'an dia still same. haha.

aleen - em. aku pon tengok yg donlod sebenarnye. hahah.

stuck - yeah setuju sangat!!

ZORA said... [Reply to comment]

tapi cte ni tgk 44 kali pon tak bosan woo..best siaalll..:P

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

zora - tu ah. tak jemu kan. :)

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers