Stop Music? Click Here!

Tuesday, July 26, 2011

Kawan lama aku dah berjaya :)

Salam aleykum pembuka bicara. Ouh sedapnye menulis sambil menikmati secawan nescafe. Alhamdulillah.

Petang tadi, aku dengan roommate pegi Pavilion, nak selesaikan urusan broadband. Dan nak ditakdirkan Allah, aku terjumpa dengan kawan aku dari kecik dulu, kawan rapat masa susah dan senang. Korang tau ape dia buat sekarang?

Ha, sekarang ni dia keje POLIS. Yeah. Tak sangke ye. Kawan dari kecik, pegi surau same same, ngaji same same, maen badminton same same, balik sekolah same same, nganjing orang same same, maen karom same same, akhirnya dah berjaya dapat kerja yang sesuai.

Kalau korang perasan kat depan pavilion ada satu bas polis bergerak. Ha kat situ la aku jumpe dia petang tadi. Serius aku rase bangge. Sebab akhirnya dia dah boleh pijak dengan kaki sendiri. Yelah dulu kan kitorang sekolah same same, maka makan minum pon mak ayah tanggung lagi.
Bangga lagi, sebab sekarang dia boleh cakap, “bile bile jom ar aku belanje mu makang.” Pergh dulu kalau nak mintak belanje aiskrim cik syidah yang 20sen sebatang tu, tak dapat ler. Dia kerja senang, aku gembire. Eh aku pulak yang gembire ek. Haha. Tapi seriously, bile tengok kawan baik sendiri, kawan dari kecik pulak tu, dah berjaya, bangge rasenye. Entahlah. Tak sangkenye aku. Hahaha.

Fikri fikri. Tak sangke jumpe dia kat KL. Selalu jumpe kat kemaman je. Kan best kalau kite boleh jadi macam mase kecik kecik dulu. Buat gile sane sini. Haha. Tadi mase kitorang sembang sembang kat bawah bas tu, ade la beberape orang foreigner datang Tanya tempat.

“sir, where is Lowyatt?”

Aku masa ni dalam hati dah nak tergelak gile. Yelah, dia nak kene speaking weehh! Hahahaha. Dulu mase zaman sekolah, harapan la nak dengar dia speaking.

“--->”

Maksudnye mase ni, dia tengah buat isyarat tangan, menghala ke arah lowyatt.

Foreigner tu pon,

“em em?”

Member aku,

“em em em!”

Sambil mengangguk kepala, menghayun hayun tangan.

“you go straight, turn left!”

Pergh, aku tak tahan, pegi belakang bas, gelak semahu tidak. Ouh, dulu sedap nganjing aku, kan dah kene balik. HAHAHAHAHAHA.

Lepas tu ade la dua tiga orang foreigner datang, dan still aku dengar ayat yang same. Hahaha.

“ni malah aku duk bowoh ea. Paceroh mat salleh tanye. Serabuk sungguh la.”
(ni malas aku nak duduk kat bawah ni, asyik kena tanye dengan mat salleh je. Serabut betul)

HAHAHAHAHA. Aku paham aku paham. Ruginye tak bawak hp yang ade camera tadi. Kalau tak ade jugak picture untuk disajikan.

Whatever yang terjadi, aku tetap bangge dengan dia. Muke pon dah macam bapak orang. Badan pon dah naik. Kerja sekarang dah agak senang la katakan. Tengok, kalau pandai bawak diri, pandai jage diri, macam macam pengalaman kite boleh dapat.

Ramai kawan kawan aku kat polis marin, sambung polis lepas SPM. Fikri, GG, farhan, anak pak cik chot, apih, ramai lagi la.

Aku pulak? Jadi polis ke? Itu tak tau lagi. Tapi kalau boleh nanti biarlah aku dapat kerja yang berkaitan dengan ape yang aku blajar sekarang. Melainkan kalau dah susah sangat nak dapat kerje karang, baru aku pertimbangkan untuk masuk polis.

Dan yang agak gembira, akhirnya rough week semakin berlalu. Cume assignment je macam makin banyak. Kesian Miss A, jadi tempat aku lepas geram. Hehe. Sory la ye. Nasib baik dia tahan semua tu, bebelan bebelan aku. I’m lucky to have you. <3

Moral untuk entry kali ni. Pada pendapat aku, kalau ade kesedaran untuk berbakti pade diri sendiri, pade mak bapak, insyaallah, Allah permudahkan untuk kite. Yang penting niat. Lari niat korang, lari la ape yang korang hajatkan. Harap aku pon boleh berjaye satu hari nanti. =)

nibong tebel.

p/s – Miss A ganti nama cik syg. Asyik kene perli je. Hehe. =p

Yang Benar,
ShafiqIzwan,
Selasa, 26/7/2011, 2.00am.

6 comments:

zyan said... [Reply to comment]

haha!kelaka la citer nie...
en S mmg kuat gelak an org..huhuh
saya bersetuju ngn moral stori blori anda...
cop, nibong tebel tu pe aek??

=budak baik+budak nakal= said... [Reply to comment]

wah...
miss A pulak yea..
hahahaha..
smoga b'bahagia.

ZORA said... [Reply to comment]

kalo la dapat g kat aman kank2 blik..mmng best gle la...
pg pavi tak ajak aku...emmm..:P

ShafiqIzwan said... [Reply to comment]

zyan - nibong tebel tu ape? hehe. kalau awk perasan kan tulisan dalam entry ni bnyk huruf 'e'. hehehehe.

zira - hahaha. tenkiu tenkiu, :)

zora - pergh memang best. ala aku pegi lepas kelas je, urgent. kite jenjalan kuantan ar. hehe.

. said... [Reply to comment]

hehehe..have a good day..regarding to your komen..aku gurau je kat entry latest aku tu.

najihah sahami said... [Reply to comment]

fikri?polis?faee jadi apa? hahaa...kmsalam kat dia eh..;)

Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers